Kakvu poruku šalje Grabar-Kitarović posjetama Erdoganu

Vijesti 17. jan 201917:26 > 17:26
N1

Tačno godinu dana nakon posjete Turskoj, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović odlučila je ponoviti sastanak sa predsjednikom Recep Tayyip Erdoganom. Poruke gotovo identične, među najvažnijim temama Izborni zakon ili kako do stabilne BiH.

Za razliku od prošlogodišnjih reakcija koje su uglavnom posjet hrvatske predsjednice označili miješanjem u unutarnje stvari BiH, danas zvaničnih izjava nema; što zbog Putina čiji je dolazak u Srbiju aktuelniji, što zbog čiinjenice da se hrvatska predsjednica svako malo bavi BIH da to više nikoga ne iznenađuje. Još manje iznenađuju izjave turskog predsjednika koji je nekoliko dana pred ovaj susret ponovio kako mu je Aija Izetbegović ovu zemlju ostavio u amanet.

“Meni se čini nepristojnim smatrati da je ponašanje Kolinde Grabar-Kitarović miješanje u unutrašnje stvari, ako se isto ne kaže i za Erdogana. S jedne strane, na hrvatskoj se strani priča da se Erdogan pojavljuje kao neka vrsta kuma bošnjačkoj većini, dok s druge strane bošnjačka strana priča da se Hrvatska upliće u neke stvari koje se tiču Hrvata, pa i čitave BiH”, kazao je Žarko Puhovski, politički analitičar.

Ono što je problem za BiH je osjećaj stranih sila da u njoj treba intervenirati, jer se BiH ne bavi svojim unutarnjim poslovima. I sami bh. dužnosnici toliko su postali ovisni o tuđoj brizi, da BiH postaje otvoreno loviše za sve koji imaju bilo kakve interese, naglašava i Lejla Ramić-Mesihović, direktorica Vanjskopolitičke inicijative.

“Mi jesmo zemlja kojoj treba pomoć, ali nismo zemlja kojoj pomaže kad je se predstavlja, pogotovo u evropskim forumima, kao zemlju sa posebnim potrebama”, kaže Mesihović.

“Mi imamo tu priču u kojoj bi se moralo naprosto u Bosni i Hercegovini moralo reći ‘Molimo vas nemojte nam pomagati’. Ali da bi to neko mogao reći morao bi postojati barem nekakva zajednička točka na kojoj se sve tri strane u BiH mogu usredotočiti da zajedno na tomu rade”, tvrdi Puhovski.

Komentirajući Erdoganove poruke kako Dejtonski sporazum treba revidirati, Mesihović kaže:

“U praksi to još ne znači ništa. To je jedna fraza koja se prečesto i na svaki mogući način koristila”.

Svjesno ili nesvjesno, kažu naši sagovornici, hrvatska predsjednica ponovno je poslala poruku da smatra da je Turska tutor Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, a Hrvatska tutor Hrvata, što nije dobro ni za odnose u BiH, ali ni sliku BiH u svijetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.