Dan D za Bh. blok

Vijesti 17. jan 201918:22 > 19:27
N1

SDA pregovara sa svima, no bez konačnog rješenja. Bh. blok još ne donosi odluku. SNSD ne želi učestvovati u radu Parlamenta. U HDZ-u još obrazlažu devetojanuarsko prisustvo u Banjaluci. Među rijetkim odlukama koje su parlamentarci donijeli je saglasnost za učešće predsjedavajuće Predstavničkog doma, Borjane Krišto, na samitima i komisijama u Strasbourgu i New Yorku.

Bakir Izetbegović je ponovio kako je ruka koju je pružio Bh. bloku umorna. Stoga u intervjuu za Faktor potencijalnim partnerima iz DF-a, SDP-a i Naše stranke poručuje:

“Odmaram malo ruku rukujući se sa predsjednicima drugih parlamentarnih stranaka. Trenutno je sve otvoreno i vraćeno na stanje kakvo je trebalo biti 8. oktobra, na početne, normalne pozicije. Strasti su se smirile. Pregovaramo sa svima”.

A Dan D za Bh. blok je sastanak 29. januara. Za nešto više od 10 dana odlučuju da li će biti pozicija ili opozicija. Do sada su izbjegavali koalirati s SDA, posebno HDZ-om. A kažu, ni SNSD im nije blizak.

“Na nas se vrši strahovit pritisak, vrlo neprimjeren što od međunarodne zajednice, do unutrašnjih političkih faktora, da spašavamo državu tako što ćemo ući s tim ljudima u koaliciju”, ističe Predrag Kojović, Naša stranka.

Dok potpuno stoje pri stavu da se mora aktivirati MAP, jer je približavanje NATO-u trenutno bitnije za BiH i od ulaska u EU – iz Bh. bloka su jasno kazali i da podržavaju i zahtjev SNSD-a za neodržavanje sjednica Parlamenta BiH dok se ne formira stabilna većina. Sve će se riješiti ako Džaferović i Komšić popuste i daju zeleno svjetlo Zoranu Tegletiji na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, ili Republika Srpska glasa za Dokument koji aktivira MAP. U izjavi za Glas Srpske, potpredsjednik HDZ-a, Vjekoslav Bevanda iznosi svoj stav:

“Postoje jasne zakonske procedure za imenovanje predsjedavajućeg, da se znaju rokovi i šta su čije obaveze, te da je neophodno držati se Ustava i zakona, jer sve mimo toga ne doprinosi rješenju”.


Protukandidatkinja Dragana Čovića, na proteklim izborima, za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, ima drugačiji stav.

“Gospodin Milorad Dodik i SNSD moraju naučiti i poštovati Ustav BiH, a i Zakon o obrani gdje u točci 84. kaže se da će i Vijeće ministara i Predsjedništvo i svi relevantni čimbenici na približavanju i uvrštavanju BiH u NATO”, poručuje Diana Zelenika, HDZ 1990.

Pojedini članovi aktuelnog Vijeća ministara, kažu, nema razloga da podnose bilo kakve ostavke, u tehničkom su mandatu legalno, i rade svoj posao. Interesantno je da upravo iz SDS-a najavljuju da bi i sami mogli da se uključe u priču o formiranju vlasti.

“Što se nas tiče neka formiraju Savjet ministara sutra, nemamo ništa protiv, sve ostalo mislim da ih se ne tiče, šta se njih tiče kome mi idemo i da li nekome idemo na ruku. Uostalom mi ćemo još jednom da razmislimo ukoliko vidimo da je ovaj proces besmislen i da nema rješenja za ova pitanja koja se tiču formiranja vlasti. Možda ćemo se, kažem možda, vidjeti da se u nekoj fazi uključimo u ovo pitanje”, otkriva Mirko Šarović.

Iako nema ni sjednica ni većine, Kolegij Predstavničkog doma ipak je donio Odluke o davanju saglasnosti predsjedavajućoj Borjani Krišto da otputuje u narednim mjesecima, jednom u Strasbourgu, drugi put u New Yorku. Na šta se požalio SBB-ov poslanik Damir Arnaut, jer za njegovo učešće na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope – takve saglasnosti jučer na Kolegiju nije bilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.