"Dva centra u BiH koji ostvaruju neoimperijalne interese Rusije"

Vijesti 17. jan 201918:52 > 19:40
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Posjeta predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji važna je vijest za sve, mišljenja je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, - važna vijest ne samo za Republiku Srpsku već za cijeli region.

“Ono što je veoma važno reći – ja sam ovde u formi srpskog člana Predsjedništva BiH, ali primarno moj interes je Republika Srpska i ono što smo otpočeli i radili dok sam ja bio predsjednik i svakako smatram svojom obavezom i dužnošću kao član Predsjedništva da primarno i isključivo afirmišem interese Republike Srpske i to ću činiti i raditi bez obzira kako se to kome svidjelo ili ne”, poručuje Dodik.

Odlazak Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u Beograd, njegov kolega Šefik Džaferović ranije je okarakterisao kao privatni čin rekavši da ne odražava politiku i stavove Bosne i Hercegovine.

“Želimo dobre bilateralne odnose sa Ruskom Federacijom. Postoje obostrani vrlo važni i značajni interesi za to, ali to ne može bti na uštrb naših unutrašnjih i vanjskopolitičkih opredjeljenja. Naša ključna vanjskopolitička opredjeljenja su članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu”, kaže Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov na upit N1 nije detaljno komentarisao odnose Bosne i Hercegovine i Rusije u smislu ekonomskih pokazatelja i ulaganja. Kratko je iz Mostara naglasio da ruske kompanije nisu imale nikakvih rasprava oko mostarskog Aluminija.

“Ne treba postavljati pitanje ili – ili, primjerice ili NATO ili Rusija, ili EU ili Rusija. Mislim da imate mogućnost saradnje u svim smjerovima i oblastima, i takav je naš pristup ovom pitanju. Mi ne govorimo nikome, ni Srbiji, niti BiH – ili Rusija ili neko drugi”, ističe Ivancov.

“U posljednje vrijeme Rusija sve više investira u tu panslovensku saradnju, lagano, tiho, možda daleko od očiju globalne javnosti. Imamo zajedničko socijalističko naslijeđe, mnogo sličnosti, ali i mnogo interesa. Pouzdano znam da Rusija ima dobru saradnju sa Republikom Srpskom, ali nikad Rusija nije rekla da joj Federacije BiH, odnosno cijela BiH nije u interesu – jer to je na kraju krajeva i dio njihovih ukupnih regionalnih politika”, navodi Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

“Rusija je na Balkan izašla ekonomski vrlo snažno preko afere Konzum, odnosno Agrokor u Hrvatskoj. U sferu ruskih uticaja Zagreb je zapravo uvukao i Dragana Čovića – tako da imamo dva jaka etnopolitička ili nacionalistička centra koja u ovom trenutku destruiraju stabilnost u BiH ostvarujući imperijalne ili neoimperijalne interese Rusije. Dodik će sve učiniti da bude Putinov poslušnik, baš kao što Izetbegović sve više postaje Erdoganov poslušnik”, ocjenjuje Enver Kazaz, profesor na Filozofkom fakultetu UNSA.

Dalje od političke sfere pozicioniraju se ekonomski pokazatelji. Uvoz iz Rusije u Bosnu i Hercegovinu za 11 mjeseci prošle godine iznosio je oko 730 miliona maraka – i to najviše nafte i naftnih plinova. Izvoz u Rusiju iznosio je nešto više od 112 miliona maraka, od čega samo lijekova oko 80 miliona. Rusija je trenutno šesta na listi najznačajnijih stranih investitora u BiH, ali sa negativnim trendom posljednjih godina.

“Prema trenutno dostupnim privremenim podacima Centralne banke BiH u periodu januar – septembar 2018. iz Rusije je registrirano 10,3 miliona KM i učešće od 4.2% u okviru stranih ulaganja za prvih devet mjeseci u BiH. Vezano za godišnje iznose kapitala, u prethodnih deset godina, svakako prevladavaju pozitivni i značajni iznosi kapitala iz Ruske Federacije, a uz 2013., negativan iznos kapitala iz Rusije je registriran u 2016. i 2017. godini”, saopštavaju u FIPA-i.

Do negativnih pokazatelja dolazi jer u okviru ukupnih ruskih investicija vlasnički udjeli i zadržane zarade imaju negativnu vrijednost kao posljedica poslovanja kompanije u ruskom vlasništvu s gubitkom, pojašnjavaju iz FIPA-e za N1. Rafinerija nafte u Brodu, ulja u Modriči, Optima Grupa – neke su od istaknutijih ruskih investicija, no uzastopni revizorski izvještaji konkretno – Rafinerije nafte Brod bilježe značajan akumilirani gubitak.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.