Kojović: Osuđujem neljudski gest Vučića

Vijesti 17. jan 201919:49 > 19:51
N1

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ocijenio je danas kako se Aleksandar Vučić "vratio na poziciju s koje je poručivao da jedan srpski vrijedi koliko sto muslimanskih života" reagirajući na izjavu srbijanskog predsjednika kako je zahvalan Rusiji zbog veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Vučić se danas u Beogradu zahvalio Putin jer je Rusija zaštitila vitalne interese srpskog naroda.

“Srpski narod nikada neće zaboraviti da je Rusija 2015. godine po naredbi Putina stavila veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN po kojoj je Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod. Putin je tada zaštitio istinu i pravdu i zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti”, naveo je Vučić.

VEZANa VIJEST

Kojović je u svojoj reakciji istakao kako je Vučić svojom zahvalom još jednom ponizio žrtve.

“Cilj Rezolucije je bio korak ka pomirenju, osuda genocida i ulaganje dodatnih napora da se zločini više ne ponove. Svako negiranje Rezolucije je afirmiranje onoga što ona osuđuje – genocida. Aleksandar Vučić podsjećanjem na ruski veto podiže tenzije u regionu dodajući soli na ranu ljudima koji i poslije više od dvije decenije čekaju da ukopaju svoje najmilije stradale u genocidu. Takav neljudski gest za svaku je osudu. Srbija kontinuirano, birajući najtraumatičnije trenutke novije povijesti, gura prst u oko Bosni i Hercegovini. Nažalost, Aleksandar Vučić ovim potezom vratio se na poziciju neprijatelja BiH iz vremena kad je poručivao da jedan srpski vrijedi kao sto muslimanskih života”, zaključio je predsjednik Naše stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.