Dempsey: EU je bila vrlo nemaštovita i prilično lijena u BiH

Vijesti 18. jan 201907:21 > 07:26
Carnegieendowment.org

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je ove sedmice optužio Sjedinjene Države i Zapad za destabilizaciju Balkana kroz širenje NATO-a, iskoristio je posjetu Srbiji kako bi zbog napetosti u transatlantskim odnosima i nedosljedne politike Evropske unije prema Zapadnom Balkanu osnažio uticaj Rusije u regionu, kaže Judy Dempsey iz centra Carnegie Europe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Dempsey je izrazila nadu da će biti malo aktivnija uloga EU u BiH i Srbiji.

“EU je bila potpuno neusklađena baveći se disfunkcionalnošću BiH, kao da nije imala dovoljno vremena da se pozabavi ovim. Slabost EU u BiH je u tome da stoji uz elite umjesto da se obrati širem civilnom društvu, široj grupi aktivista, umjesto da samo sarađuje sa umornim starim elitama. Na neki način, EU je bila vrlo nemaštovita i intelektualno, kako bih to diplomatski rekla, prilično lijena u BiH”, poručila je Dempsey.

Kako je navela, najzanimljivija stvar je da EU želi biti globalni igrač, ali kako može biti globalni igrač ako ne može srediti ni svoje stražnje dvorište.

Integralni intervju pročitatje na portalu Radija Slobodna Evropa na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.