"Brana za članstvo BiH u NATO-u je RS i Dodik kao eksponent ruske politike"

Vijesti 18. jan 201908:36 > 09:10
N1

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam je gostujući u Novom danu N1 televizije poručio da nije potrebna velika energija da bi se spriječilo članstvo Bosne i Hercegovine i Srbije u NATO savez. Smatra da je broj uticaja drugih država u Bosni i Hercegovini jedank broju konstitutivnih naroda. Istakao je da će jučerašnja posjeta Vladimira Putina, ruskog predsjednika, Srbiji, ovu susjednu državu koštati i materijalno i politički.

Posjetu čelnog čovjeka Ruske Federacije Beogradu je okarakterisao kao megalomanskom koja, kako je kazao, nije prijala normalnim ljudima i samom gostu. Popov je mišljenja da je srbijanska vlast ovom posjetom imala za cilj poslati tri poruke.

Jedna je da se dovođenjem velikog broja pristalica vladajuće Srpske napredne stranke u Beograd povodom posjete pokaže javnosti da Aleksandar Vučić, predsjednik Srbijem, ima veliku podršku javnosti. Druga je da Rusija ima velikog prijatelja u Srbiji i treća je poruka svijetu – da Srbija ima velikog zaštitnika u Rusiji.

Potom je poručio sljedeće:

“To je bila materijalno i politički skupa predstava. Postavlje se pitanje kud plovi brod koji se zove Srbija. Srbija svoje spoljnopolitičke stavove ne usaglašava sa Evropskom unijom, što je uslov za članstvo. U zemlji je na delu urušavanje vladavine prava i medijskih sloboda. Mislim da smo zbog ove posete dobili veliki minus od Evropske unije. Činjenica da smo otvorili dva pregovaračka poglavlja prošle godine je po sebi upozorenje”.

Kao najznačajnijim među jučer potpisanim sporazumima između Srbije i Rusije je istakao onaj koji se tiče energetike.

U razgovoru za N1, Popov je upozorio da su Bosna i Hercegovina i Srbija postale poprište nadigravanja velikih sila – Sjedinjenih Američkih Država i Rusije dodavši da se u slučaju Bosne i Hercegovine ne smije zanemariti uticaj Turske. Očekuje da će se pitanje Kosova najvjerovatnije riješiti dogovorom između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije dodavši:

“Pitanje Kosova nije racionalno, već emotivno pitanje”.

Govoreći o članstvu Bosne i Hercegovine i Srbije u NATO alijansi, rekao je:

“Ne treba velika energija da se spreči ulazak Srbije i Bosne i Hercegovine u NATO-u. U slučaju Srbije je samo dovoljno iskoristiti osećaj prema NATO-u iz 1999, te da se to podstiče. Rusija je stavila nogu na vrata, kada je u pitanju ulazak Bosne i Hercegovine i Srbije u NATO. Brana za članstvo Bosne i Hercegovine je Republika Srpska i Milorad Dodik kao eksponent ruske politike. Teško je da će se odblokirati taj proces na duže staze”.

Popov je ocijenio da zona uticaja u Bosni i Hercegovini ima onoliko koliko ima konstitutivnih naroda naglasivši da Rusija ima uticaj na Srbe, Turska na Bošnjake, a zapadne države na Hrvate dodavši:

“Svi znaju da je stanje u Bosni i Hercegovini neodrživo. Uz pomešane interese, menjanje Dejtona je skoro nemoguće”.

U završnici razgovora za N1, naglasio je da je zabluda da je Rusija najpouzdaniji partner Srbiji. Podsjetio je na razliku između emotivnog i onog stvarnog odnosa stanovnika Srbije prema ovoj državi jer, kako je rekao, većina njih svoju bolju budućnost ipak traži u zapadnim državama.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.