Papić: Postajemo trava na kojoj se bore dva slona

Vijesti 18. jan 201912:51 > 13:23
N1

Žarko Papić, politički analitičar, za N1 je kazao da je raskošna posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji trebala pojačati mit o istorijskom prijateljstvu između Rusije i Srbije.

Papić tvrdi da to ne odgovara istorijskim činjenicama.

“Rusija je uvijek bila, uslovno rečeno, na strani Srbije i bivše Jugoslaviji, kad je njoj to odgovaralo, a nikad na druge načine”, pojasnio je.

Smatra da je Putinova posjeta imala i karakter posjete Srbima na Balkanu, za šta kaže da nije dobro.

Papić kaže da su Rusi nešto naučili nešto od Kineza i Njemaca.

“Uticaj se pokušava ostvariti ozbiljnim ekonomskim prisustvom i ulaganjem”, istakao je, pojasnivši da njemačke firme u Srbiji zapošljavaju preko 80 hiljada radnika.

“Jako bih volio kad bi SAD svoj uticaj u BiH, umjesto političkog i diplomatskog, ostvarivali i tako da ulažu dvije milijarde dolara u razvoj BiH”, kazao je.

Dotakao se i sastanka Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, sa Putinom, kojom prilikom je bila istaknuta i zastava BiH.

“Ta Dodikova igra oko zastave postaje uglavnom interesantna i nerazumljiva. On je ipak tu polovično bio predstavnik, uslovno rečeno, mada neformalni, i Bosne i Hercegovine, ali moram reći da mi je oko tih zastava teško razumjeti ko šta radi i zašto to radi, ali mi to sve zajedno ne zaslužuje ozbiljniji osvrt”, kazao je.

Papić tvrdi da je Balkan regija na kojoj se bore svjetske sile.

“Od ukrajinske krize, mi postajemo trava na kojoj se bore dva slona. I ko tu strada – trava”, pojasnio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.