Delkić: Amerika je zaustavila rat i najveći je prijatelj BiH, uvijek su uz nas

Vijesti 18. jan 201913:29 > 13:45
N1

Ajla Delkić, predsjednica Savjetodavnog vijeća u Sjedinjenim Američkim Državama, u razgovoru za N1 je poručila da "Amerika neće spasiti Bosnu i Hercegovinu, već da njeni građani moraju preuzeti odgovornost". Naglasila je da se otvoreno i transparentno lobira protiv Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Državama. Kako je kazala, nužne su oštre reakcije na izjave Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić.

Komentarisala je jučerašnju posjetu Vladimira Putina, ruskog predsjednika, Srbiji rekavši da je posjetom poslana poruka da Rusija ne želi da Bosna i Hercegovina bude članica NATO-a, te da ona stvara destabilizaciju u Bosni i Hercegovini.

Osvrnula se i na američki angažman u Bosni i Hercegovini.

“Američki angažman je uvijek bio jak u Bosni i Hercegovini. Zaustavila je rat i najveći je prijatelj Bosne i Hercegovine. Oni su uvijek uz nas – suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Da li će Amerika spasiti ovu zemlju – neće. To moraju uraditi građani. Oni moraju preuzeti odogovornost za zemlju i to neće doći iz vana”, naglasila je Delkić za N1.

Prema njenim riječima, Savjetodavno vijeće, koje su u Sjedinjenim Državama osnovali građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine se sastaje sa kongresmenima podsjetivši da se mnogo lobira u Vašingtonu i Briselu protiv Bosne i Hercegovine u posljednjih 12 godina dodavši:

“Savez nezavisnih socijaldemokrata i Republika Srpska jako dugo lobiraju protiv Bosne i Hercegovine. U zadnjih deset godina su potrošili 30 miliona doalra na lobiranje”.

Jevrejsku zajednicu u Americi je istakla kao nekoga ko je svojevremeno zastupao interese Bosne i Hercegovine.

Pozvala je vlasti Bosne i Hecegovine da više ulažu u vojsku, kao i probosanske snage da više lobiraju za Bosnu i Hercegovinu. Smatra da je nužno da se oštrije reaguje na izjave Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić o Bosni i Hercegovini.

Od Erica Neslona, slijedećeg američkog ambasadora, očekuje “dobre stvari”. Za Maureen Cormack, sadašnju amabasadoricu je istakla da je uradila dobar posao.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.