Trhulj: Očekujemo da premašimo 200 miliona KM izvoza

Vijesti 13. mar 201508:56 > 09:05
N1

Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH koji je govorio o namjenskoj industriji.

Namjenska industrija dugo je bila na rubu propasti, a onda je od 2010. počelo njeno oživljavanje. Danas je jedna od najuspješnijih industrija u BiH.

Pravo oživljavanje namjenske industrije je počelo u drugoj polovini 2011. godini. S početkom mandata ove Vlade zatekli smo zabranu izvoza oružja, ali riješili smo te probleme, ali i glavne probleme namjenske industrije, a to su kriminalne radnje – šverc, koje je donosilo nepovjerenje kod kupaca. Također zabrana rada s komercijalnim bankama je riješen problem.”

No, zašto je trebalo toliko vremena, pa da se BiH nametne kao pouzdan partner u ovoj oblasti Trhulj je za N1 kazao: “Osim osam fabrika u državnom vlasništvu, imamo dvije kvalitetne privatne fabrike, a otvorene su još dvije. Namjenska industrija napreduje.”

Izvoz namjenske industrije BiH je u prvih 10 mjeseci 2014. premašio 70 miliona maraka, što je za čak sedam miliona više nego u cijeloj 2013. U Federaciji je ukupan promet u tom periodu bio za 40% veći nego 2013.

Od 1992. prošla, 2014. godina, je bila rekordna. 150 miliona KM je bio profit, prvi put smo premašili 100 miliona KM, a ušli smo u godinu s dogovorenim poslovima od 160 miliona. I nadamo se da ćemo premašiti 200 miliona KM,  a tu prednjači Igman Konjic, Unis Ginex, Pretisu, Binasu i drugim fabrikama.”

BiH izvozi u 54 zemlje. Na pitanje ko su nam najvažniji partneri, Trhulj je rekao: “SAD i Saudijska Arabija su naši najvažniji partneri, a zatim Turska. Mi praktično izvozimo u sve zemlje svijeta, izuzev onih zemalja gdje postoje neki problemi ratovi ili sukobi.”

Prije nekoliko godina smo napravili neke komercijalne ugovore u Americi, ali nismo mogli naći adekvatan model. Ipak to je ojačalo komercijalne veze, koje su sve jače i bolje. Nismo još dostigli ugovor vrijedan 200 miliona KM, ali poslovanje napreduje.”

Nedavno je ministar Tučić podnio ostavku zbog Pretisovog posla s Ukrajinom, vrijednog približno milion dolara. Posao je stopiran.

Stav Predsjedništva je bio ispravan i korektan. Tu se radilo o tri ugovora, jedan Igmana Konjic, drugi BNT-a i treći Unis Ginexa, to su relativno mali ugovori koji su skopljeni preko posrednika, sa firmom sa kojom imamo problema.”

Milorad Dodik je tada kazao da su on i SNSD principijelno protiv isporuke oružja na prostor gdje se ratuje. Šta bi takav stav, kada bi ga BiH dosljedno primjenjivala, značio za namjensku industriju?

To je prvi slučaj koji se desio u posljednje četiri godine. Za ranije ne mogu govoriti. Ovo je bio ispad firme koja se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne opreme. Niko ne smije odstupati od stava ministarstva i Predsjedništva BiH.”

S druge strane, prije nekoliko dana je BiH donirala oružje Iraku, za borbu protiv ISIS-a. Na pitanje kako se to uklapa u priču o neisporučivanju u ratne zone Trhulj je istakao da je to bila odluka Predsjedništva gdje je BiH dio koalicije. “To se radilo na nivou Ministarstva odbrane i sve zalihe su u njihovom domenu.”