Broj oboljelih od gripe u Kantonu Sarajevo uobičajen za ovo doba godine

Vijesti 18. jan 201914:56 > 15:02
Anadolija

I dok su u Hrvatskoj i Srbiji zabilježeni i smrtni slučaji koji se povezuju s gripom, u bosanskohercegovačkom glavnom gradu Sarajevu situacija nije ništa drugačija u odnosu na isti period ranijih godina.

Prim. dr. Amra Bašić-Živadinović, dežurni ljekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, izjavila je da je broj pacijenata sa gripom uobičajan za ovaj dio godine te da nije primijećeno neko povećanje.

“Broj je uobičajan za ovaj dio godine. Inače, u ovo doba godine imamo malo veći broj pacijenata koji se žale na povećanu tjelesnu temperaturu”, kazala je Bašić-Živadinović.

Kada je riječ o gripi, ona se tretira simptomatski.

“Dakle, preporuka je da se uzima C vitamin, čaj, obara se temperatura. Ako ima neki suhi kašalj onda se malo inhalira, a preventivne mjere treba provoditi u smislu da se izbjegavaju veća okupljanja, zatim, redovno održavanje higijene površina kao što je rukohvat na stepenicama u gradskom prevozu i naravno lična higijena koja je najvažnija”, savjeti su doktorice Bašić – Živadinović.

Govoreći o rizičnim grupama, istakla je, da su oni vakcinisani te bi trebalo da nemaju neke komplikacije.

“Poprilično su dobro zaštićeni”, poručila je Bašić-Živadinović.

U protekla 24 sata najviše su imali pacijenata koji su se javljali zbog problema kardio-vaskularnog sistema. Kod najvećeg broja pacijenata, prema njenim riječima, bio je povećan krvni pritisak i neke anginozne tegobe.

“U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo u noćnim satima se javlja određeni broj pacijenata koji imaju komplikacije odnosno simptome gripe, koji malo duže traju. To su većinom ljudi kojima duže traje temperatura i koji osjećaju simptome komplikacija sa jako otežanim disanjem. Oni zahtijevaju neki ozbiljniji tretman”, poručila je Bašić-Živadinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.