Iz NATO-a za N1: Odluka je na Bosni i Hercegovini

Vijesti 18. jan 201916:10 > 16:20
N1

Prošlog decembra ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a su se složili da je Alijansa spremna da prihvati podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine, poručili su danas iz ovog Saveza odgovarajući na upit N1 o nastavku puta Bosne i Hercegovine ka NATO-u.

Kako su kazali za N1 – odluka je na Bosni i Hercegovini.

”Ovo može uključiti saradnju u aktivnostima koje pokrivaju političke, ekonomske i reforme u sektoru odbrane. Sada je na Bosni i Hercegovini da odluči da li će i kada dostaviti ovaj program”, saopštio je za N1 zvaničnik NATO-a iz sjedišta u Briselu.

Podsjećamo, nedavno načinjeni posljednji korak do aktivacije MAP-a ostao je – upravo to. Neuspjelo je održavanje sjednice Komisije za NATO integracije Bosne i Hercegovine, koja je trebala raspravljati o Godišnjem nacionalnom programu, koji je preduslov za aktivaciju MAP-a.

Sjednica neuspjela jer se nisu pojavili članovi komisije iz Republika Srpska. Stoga će odluku o ovom pitanju, ali i o tome kada će plan biti poslan u Brisel morati donijeti Vijeće ministara. Iz RS-a je ranije stigla poruka da je vrijeme rada na MAP-u prošlost i da se taj proces zaustavlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.