"Noga u vrata" na putu BiH ka NATO-u

Vijesti 18. jan 201918:36 > 19:40
N1

I dok se Dodik Putinu požali da Bošnjaci formiranje vlasti uvjetuju prihvaćanjem puta ka NATO-u, iz sjedišta ovog Saveza u Briselu za N1 poručuju odluka je na BiH. U Federaciji Bosne i Hercegovine – EU i NATO integracije naglašavaju se kao spoljnopolitički ciljevi koji prednjače, dok se Republika Srpska vodi isključivo Rezolucijom o vojnoj neutralnosti.

Iz sjedišta NATO-a u Briselu Bosna i Hercegovina 5. decembra 2018. i zvanično je pozvana da dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program. Usvajanje programa predstavljalo bi svojevrsnu aktivaciju Akcionog plana za članstvo u Sjevernoatlanski savez. No, Godišnji nacionalni program dostavljen Savjetu ministara BiH u formi nacrta – od tada nije razmatran, a ni usvojen. Političku pat situaciju i suprotstavljene stavove unutar države o NATO putu BiH za N1 su komentarisali iz sjedišta Saveza u Briselu:

“Prošlog decembra ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a su se složili da je Alijansa spremna da prihvati podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine. Ovo može uključiti saradnju u aktivnostima koje pokrivaju političke, ekonomske i reforme u sektoru odbrane. Sada je na Bosni i Hercegovini da odluči da li će i kada dostaviti ovaj program”.

Godišnji nacionalni program zapravo je presjek stanja, a i plan reformi. MAP obuhvata pet segmenata reformskih procesa – politička i ekonomska pitanja, odbrambena i vojna, pitanje resursa, te bezbjednosna i pravna pitanja. Stručnjaci procjenjuju da za rad na ovim oblastima Bosni i Hercegovini uz ‘maksimalne zalaganja’ treba najmanje šest godina.

Ministarstvo odbrane BiH o ANP za N1:

“Prvi ANP-a Bosne i Hercegovine bit će predmetom usuglašavanja s NATO-om, te će po njegovom odobravanju od strane nadležnih institucija BiH i NATO-a, ANP postati okvir za koordinirano djelovanje, potporu i pomoć NATO-a BiH, reformskim procesima i našim integracijskim težnjama, utvrđenim u Zakonu o odbrani (2005), ali i strateškim dokumentima: Sigurnosna politika BiH (2006), Odbrambena politika BiH (2008) i Strategija vanjske politike BiH (2018). ANP će ujedno biti i učinkovit instrument za praćenje i verifikaciju napretka u procesu implementacije planskih aktivnosti”.

Ranije je komadant NATO Štaba u Sarajevu za N1 istakla da i knjiženje perspektivne nepokretne vojne imovine na državu ostaje na snazi. Od 57 lokacija na Bosnu i Hercegovinu do sada su uknjižene 33.

“Talinski uslov je još uvijek na snazi, ali mislim da je Alijansa shvatila da je to veoma kompleksan problema. Vaš Ustavni sud je napravio odluke po pitanju registrovanja imovine koje moraju biti provedene. Zato mislim da Alijansa primjećuje da kako se budete kretali prema članstvu talinski uslov će nastaviti biti na snazi”, kaže Marti Bissell, komandant NATO Štaba u Sarajevu.

Inače, oblast političkih i ekonomskih pitanja, između ostalog, uključuje rješavanje svih međunarodnih, etničkih ili teritorijalnih pitanja mirnim sredstvima, privrženost vladavini zakona i poštivanju ljudskih prava, kao i socijalnu pravdu, pojasnili su za N1 iz državnog Ministarstva odbrane.

“Kada je riječ o BiH brana ka ulasku u NATO pakt je za sada Republika Srpska i Dodik kao eksponent Rusije na ovim prostorima, tako da je tu Rusija stavila narodski rečeno – ‘nogu u vrata’ kada je riječ i o ulasku Srbije i BiH u NATO pakt. Mislim da će na duže staze teško da se odblokira taj proces”, ocjenjuje Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Bezbjednosna pitanja, između ostalih, fokusirana su i na osiguravanje adekvatne zaštite povjerljivih podataka, a pitanje resursa usmjereno je ka zahtjevu da država aspirant, kako je pojašnjeno, osigura resurse za odbranu kako bi se moglo odgovoriti obvezama i standardima NATO-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.