Zuko za N1: Amandman mora biti relevantan, a ovaj to nije bio

Vijesti 19. jan 201909:45 > 09:45
N1

Na posljednjoj sjednici zastupničkog doma Parlamentarne skupštine FBiH usvojen je prijedlog budžeta za tekuću godinu, a niti jedan jedini amandman na ovaj budžet nije dobio podršku većine.

Amandman Kluba Naše stranke na budžet FBiH prema kojem se iznos od 7,4 miliona KM, koliko je minimalno predviđeno za povećanje plaća uposlenim u administraciji, trebao preusmjeriti na tekući transfer kantonima za sufinansiranje naknada porodiljama i trudnicama – nije usvojen.

Posebnu reakciju javnosti izazvala činejnica da su žene iz SDA i HDZ-a bile suzdržane u glasanju za ovaj amandman.

Zastupnica SDA u PFBIH Kenela Zuko bila je gošća Novog dana na N1 gdje je govorila o ovoj i drugim temama.

Vrlo važno je istaći po pitanju amandmana je da mora biti realan i relevantan. Amandman mora biti relevantan, a ovaj nije bio i nije donosio nikakvo sistemsko rješenje“, kazala je Zuko.

Što se tiče tih sredstava koja su predstavljena tu da bi se trebala preusmjeriti, to je faktički kršenje sporazuma između Vlade i samostalnih sindikata na nivou FBiH i mi bi tim kršenjem sproazuma izazvali nove sudske sporove i novi trošak i ugrozili bismo budžet FBiH“, dodala je.

Nije to sporazum o povećanju plata, postoji sporazum između Vlade FBiH i samostalnih sindikata za državne službenike. Na ime toga postoje sredstva od 7,4 miliona kako bi se ispoštovao taj sporazum. Već sada mi kada bismo usvojili taj amandman i preusmjerili ga za porodilje, mi bismo izazvali nove sudske sporove“, kazala je Zuko i dodala:

Sad u ovom budžetu nigdje nije istaknuto da je previđeno 40 miliona maraka za tužbe koje su u toku. To je prva činjenica zašto se nije moglo pristupiti ovom rješenju“.

Zuko je ponovila da se sredstva ne mogu preusmjeriti jer bi to predstavljalo kršenje sporazuma.

Ako ćemo se baviti populacionom politikom, a to su porodilje i naknade, onda ne možemo politikanski amandmane podnositi i obmanjivati javnost još na to spinovati glasanje zastupnica SDA i HDZ“, dodala je i kazala:

Ako želite da pravite sistemsko rješenje za interes građana onda morate postaviti činjenice kakve su i kao relevantne. Prije tri godine je pokrenuta javna poltiika na svim kantonima, da se kantoni svi moraju izjasniti kakve imaju moći finansiranja i kakva je struktura vlasti. Zamislite kada morate uspostaviti konsenzus deset kantona, koji smo dobili 2017. godina“.

Ne mogu se sredstva preusmjeriti zbog kršenja sporazuma, znate kako je teško nešto ljudima dati pa uzeti. To nije rješenje. Mi moramo težiti rješenjima konsenzusa svih kantona“, kazala je Zuko.

U 2018. je došao nacrt zakona o zaštiti porodilja. O porodiljskim nakanadama se počelo pričati 1999. godine. Ovo može riješiti deset kantona, timovi koji su radili na ovome, parlamentarci kada im dođe na dnevni red. Usvajanjem ovog nacrta, kantoni preuzimaju porodilje, stvara se jedinstveni kriterij u nacrtu gdje će porodilja imati naknadu ako tuži kanton. Porodilja bi svaka, nezaspolena, imala 270 KM na 12 mjeseci”; poručila je.

Uskoro video.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.