Dodik: U Brisel nosimo negativan prtljag

Vijesti 19. jan 201915:51 > 15:56
N1

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata za Radio-televiziju Republike Srpske je komentarisao planirani sastanak kolektivnog vodstva države sa čelnicima Evropske unije u Briselu. Poručio je da ne može garantovati dobar ishod sastanka obzirom na probleme koji postoje u Bosni i Hercegovini.

“Sastanak je bio dogovoren ranije. Zbog nekih sastanaka u Evropskoj komisiji je pomjeren za taj datum. To je nešto što smo uspostavili konsenzusom vezano za izjavu o evropskom putu. Sve ono što se dešavalo je vezano za problematizaciju za tog pitanja i sad se pojavilo pitanje NATO-a, Akcionog plana i vezivanja za formiranje vlasti, što bitno usložnjava samo posjetu”, rekao je.

Dodik je istakao da postoji problem demokratskog legitimiteta jer izborni pobjednici nemaju priliku da formiraju vlast na nivou države Bosne i Hercegovine. Za njega je to pokazatelj da je Bosna i Hercegovina neefikasna zemlja dodavši:

“Očigledno je da nerazrjašnjena situacija u Federaciji vodi u krizu na nivou Bosne i Hercegovine. Mislim da to može biti iskorišteno kako bi se razgovaralo o evropskom, a ne atlantskom putu, NATO putu. Mislim da to neće biti tema razgovora”.

Mišljenja je da postoji konsenzus kada je u pitanju integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i da ne treba blokirati institucije kako bi se blokirao taj konsenzus.

Očekuje da će ta posjeta biti mogućnost ne želeći da garantuje dobar ishod sastanka obzirom da tamo nose “negativan prtljag”, a za njega su to brojni problemi koji postoje u zemlji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.