Koja je uloga vjeronauke u procesu euroatlanskih integracija

Vijesti 19. jan 201917:34 > 19:10
N1

Obrazovanje, pa i njegov dio koji je vezan uz vjeronauku igrat će značajnu ulogu procesu evropskih integracija, posebno kada Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status. Ovo se moglo čuti na međunarodnoj konferenciji o doprinosu vjeronauke obrazovanju u svjetlu euroatlanskih integracija koja je održana u Sarajevu.

Vjeroučitelji, ali i predstavnici vlasti, nisu razgovarali samo o postignućima nego i o problemima s kojima se učenici i nastavnici u Bosni i Hercegovini suočavaju u toku izvođenja nastavnog procesa.

Evropska unija će, ali i zemlje kandidati, morati imati značajne platforme za raspravu o obrazovnim procesima u tim zemljama na putu do punopravnog članstva poručeno je na konferenciji o doprinosu vjeronauke obrazovanju.

“Ovoj temi trebamo pristupiti s empirijskog aspekta i vidjeti koje konkretne pozitivne ili negativne konsekvence može imati ona na obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini i takvog ga implementirati, a da je opet u skladu sa duhom Evropske unije“, istakao je Elvis Kondžić iz Fondacije ‘Konrad Adenauer’.

Iz Islamske zajednice poručuju da je značaj ovakvih susreta prvenstveno u prezentaciji onoga što je urađeno u tri decenije od uvođenja ovog predmeta u obrazovni sistem.

“Što se tiče samog doprinosa ovim očigledno predstojećim procesima euroatlanskih integracija on je veliki. Dakle vjeronauka, vjerski segment, vjerski motiv, vjerska dimenzija je bazirana na sistemu vrijednosti. U analizi naših vjeronauka: islamske, pravoslavne, katoličke i jevrejske vidjeli smo da su naše vrijednosti kojima poučavamo djecu skoro pa identične. Dakle, razlika je samo u sadržajima da li su iz Kur'ana, Biblije, Tore, Talmuda ili neke druge Božije riječi. Tako da su te vrijednosti ono što je fundamentalno i to su vrijednosti koje već postoje u Evropskoj uniji”, podsjetio je Nezir Halilović iz Odjela za vjeronauku Rijaset Islamske zajednice.

Veliku prednost našem obrazovnom sistemu dalo bi i uvođenje predmeta Povijest religija koji bi jačao zajedničko izučavanje religija kako se to radi u Katoličkom školskom centru, kaže don Tomislav Mlakić.

“Reći ću vam da se nerado odazivam na ovakve konferencije koje se tiču vjeronauka zato što mislim da vjeronauk u ovoj državi nije problem, iako ga mnogi pokušavaju problematizirati. Ako postoji suglasje između vjerskih zajednica i crkava u nečemu onda je to vjeronauk. Ova naša konferencija je pokušaj odgovora na te teze koje se provlače o vjeronauku kao problematičnom predmetu”, mišljenja je Mlakić iz Katehetskog ureda Vrhbosanske Nadbiskupije.

Bolja saradnja među vjerskim zajednicama, ali i učenicima iz svih religija bi trebala biti osnov za jačanje društva i popravljanje stanja u Bosni i Hercegovini, stav je Pedagoškog zavoda Republike Srpske.

“Prvenstveno bih rekao da su ovakve konferencije veoma bitne što različite vjeronauke, različite konfesije, da kažemo pravoslavne, katoličke, islamske vjeronauke se rijetko kad susreću. Ovo su prilike da vjeroučitelji razmijene svoja mišljenja. Da jedni drugima pomognemo u jedinstvenom cilju, da mi u Republici Srpskoj pomognemo islamskoj i katoličkoj vjeronauci gjde imaju probleme, a da isto tako i oni na drugi način pomognu pravoslavnoj vjeronauci sa problemima u Federaciji Bosne i Hercegovine”, napomenuo je Slavoljub Lukić, savjetnik u Pedagoškom zavodu Republike Srpske.

Jedan od zadataka za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini u narednom periodu treba biti jačanje i približavanje standarda evropskim standardima koji bi osigurali bolji obrazovni sistem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.