Denis Avdić – mladi Jablaničanin čija je umjetnost u službi mira

N1

Denis Avdić, talentovani je dječak iz Jablanice, koji se od šeste godine bavi slikanjem. Sa svojih trinaest godina dobitnik je dvije međunarodne nagrade u Azerbejdžanu i New Yorku. Na posljednjem takmičenju u New Yorku, povodom Međunarodnog dana mira, u konkurenciji od preko 6.000 radova iz 79 zemalja, Denis je osvojio prvo mjesto u njegovoj starosnoj kategoriji.

Umijeće Denisovog slikanja i poruka koju je svojim radom poslao oduševila je članove žirija na 21. takmičenju ‘Peace Pals International’ povodom Međunarodnog dana mira. Tema konkursa bila je ‘Neka mir prevlada na Zemlji’.

Idejom da cijeli svijet treba da živi bez granica, te da su svi ljudi jednaki, Denis je pobijedio konkurenciju od preko 6.000 radova.

“Očekivao sam neki uspjeh, ali neopsiv je osjećaj biti najbolji među 6.000 radova. Žiriju se posebno svidjelo što sam posebnu pažnju posvetio detaljima i svidjela im se moja jasna poruka rada”, istakao je mladi umjetnik.

Taj Mahal, Big Ben, Eiffelov toranj, Kip slobode i brojne druge svjetski poznate građevine našle su mjesto u njegovom radu, baš kao i Stari most s ulogom spajanja obala i ljudi. Iako je imao samo 12 dana roka, Denis je ovo takmičenje shvatio krajnje ozbiljno.

“Kasno sam saznao za konkurs i ostajao sam do dva, tri sata po noći da bih stigao završiti rad. Na svom radu sam želio prikazati ljude iz različitih dijelova svijeta, drugačije tradicije, kulture, rase, boje kože, kako se raduju miru koji je zavladao u svijetu“, objasnio nam je Denis.

Od šeste godine pohađa školu slikanja u Konjicu. Pored toga što je dobitnik dvije međunarodne nagrade, autor je i brojnih umjetničkih djela.

“Najviše uživam u slikanju nekih tragova prošlosti, volim slikati pejzaže, simbole tradicije, a posebnu pažnju volim posvetiti detaljima na radu”, naglasio je.

Sada je posvećen radu za takmičenje u Francuskoj u organizaciji UNESCO-a. Tema konkursa je tragovi prošlosti, pa će tako Denis prikazati Hagadu, stećke, Povelju Kulina bana, i druge dokumente iz prošlosti naše zemlje.

“Od najranijeg uzrasta on se bavio crtanjem, modeliranjem, isprobao se u svim mogućim tehnikama i materijalima. Radio je origami nekoliko godina, došao je do masterskih origamija i počeo je praviti skulpture i onda više nismo mogli naći materijal u našoj zemlji s obzirom da se u našoj zemlji skulpturama niko ne bavi”, kazala je Aida Avdić, Denisova majka.

Zahvaljujući Denisovom radu i talentu, naša država postat će bogatija za Mirovni stub koji ‘Peace Pals International’ šalje onima koji daju svoj doprinos u očuvanju i širenju ideja o miru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.