Komšić: U BiH niko nema kapacitete za rat, bliži smo NATO savezu nego EU

Vijesti 20. jan 201914:49 > 15:03
N1

Kada je riječ o NATO-u BiH za ovu fazu ima sve odluke donesene. Od nas se traži tehnika, ne treba odluka nekog tijela, čak ni VM. Ovo što traže od nas čak Ministarstvo odbrane može da isporuči, kazao je Željko Komšić prilikom intervjua u emisiji "Nedjeljom u dva" na HRT-u.

Tročlano Predsjedništvo?

Mislim da je to apsurdno. Bili smo na tragu 2006. da dođemo do modela jednog predsjednika i dva potpredsjednika. Jedan predsjednik se bira u Parlamentu: njegov izbor je skup najveće političke volje stranaka u Parlamentu. Po meni treba oduzeti neke nadležnosti koje ima Predsjedništvo i prebaciti ih na Vijeće ministara. Da skratimo, kancelarski model bi ovdje odgovarao“, kazao je Komšić.

Dodao je da postoji nekoliko otvorenih pitanja sa Hrvatskom.

Imamo malo problema sa Hrvatskom: Jedna je pitanje granica, druga je pitanje imovine. BiH je vratila svu imovinu Hrvatskoj i ima dosta otvorenih pitanja o kojima možemo razgovarati. Ja sam i ranije govorio o tome, o tužbi. Sve je to moglo biti izbjegnuto da je ratificiran sporazum koji su potpisali Izetbegović i Tuđman. Ne kažem da će to završiti tužbom, preferiram da se dođe do dogovora“.

Mogu li se politike voditi da se ne prijeti ratom?

BiH ima legitimno pravo kad je ugrožena da se brani svim sredstvima, ali međutim ono što vam moram reći je da postoje ljudi koji su spremni uzeti puške svugdje, ali to je manjina. Po meni je ta priča iluzorna. Nema rata ako vi imate samo pušku i metke, treba vam logistika. Moje mišljenje je da u BiH niko nema kapacitet za rat, da su to samo prazne prijetnje a da se BiH mora braniti svim legitimnim sredstvima“, istakao je Komšić.

Koliko brzo se odvija proces ulaska u NATO savez?

Po meni nedovoljno brzo. Mislim da smo bliži NATO savezu nego EU. Taj proces je nekako i kompleksniji, a proces približavanja NATO-u je jednostavniji i nosi bržu korist. NATO nosi i neke druge stvari, od nas traži da provedemo neke političke reforme i način donošenja odluka“, smatra Komšić.

Kako “nagovoriti” Dodika da promjeni ploču kada je riječ o NATO savezu?

Ne može ga se u ovom trenutku nagovoriti, ali mi imamo sve odluke i dokumente pripremljene. Odluke su donesene, praktično nam Dodikova saglasnost ne treba. Jednostavno se moraju ispoštovati odluke koje smo donijeli. NATO je unesen u zakon o odbrani. Politički stavovi nisu trajne kategorije, oni se mijenjaju. Dodik je prije par godina pričao jednu priču, ko zna šta će pričati za nekoliko godina“, kazao je Komšić i dodao:

“Kada je riječ o NATO-u BiH za ovu fazu ima sve odluke donesene. Od nas se traži tehnika, ne treba odluka nekog tijela, čak ni VM. Ovo što traže od nas čak Ministarstvo odbrane može da isporuči”.

 “Ako hoće da radimo normalno, radićemo normalno. Ako hoće da blokira, ima mehanizme za to. Sad je pitanje je li to pametno raditi ili ne. Ako neće da radi, probat ćemo sve da ga privolimo i nađemo zajednički jezik s njim, a valjda je dovoljno racionalan. Ako on neće da zakaže sjednice Predsjedništva, najviše će trpiti Republika Srpska u koju se on toliko zaklinje“, smatra Komšić.

Poruka za predsjednicu Hrvatske?

Volio bih da predsjednica Hrvatske bude svjesna da u Sarajevu postoji partner na nivou egala sa njom. Da u Sarajevu može računati da će biti dobrodošla, računati na iskrenost i spremnost da se neke stvari riješi. S naše tačke gledišta, mi iz BiH vidimo da smo u dobroj mjeri oštećeni i zainteresovani smo da se to dominantno riješava, ali to ne znači da bilo ko iz prvog ešalona zvaničnika nije dobrodošao u Sarajevo. Naravno da je dobrodošao. Uvijek sam spreman da razgovaramo i rješavamo na način da nijedna država ne bude oštećena“, kazao je Komšić tokom intervjua u emisiji “Nedjeljom u dva”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.