Kasumović: Resori podijeljeni, ostaje provjera potpisa podrške SBB-a

Vijesti 21. jan 201911:23 > 11:30
N1

U kabinetu predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ismeta Sarajlića danas predstavnici šest stranaka nastavili u petak prekinute pregovori o raspodjeli ministarskih pozicija u Vladi ZDK-a, koju bi trebao predvoditi SDP-ov kandidat za mandatara Vlade Mehmed Bradarić.

Savez za bolju budućnost (SBB) je tokom pregovora u petak obznanio da napušta koaliciju od sedam stranaka i proces formiranja nove vlasti u tom kantonu, ali je predsjedavajući Sarajlić koji je član te stranke, danas bio na sastanku. 

Ministarstva su raspoređena, ali ostaje još jednom da provjerimo da li potpisi zastupnika SBB-a i dalje važe, nakon što su napustili koaliciju. Ako važe, mi bismo 31. januara trebali imati sjednicu Skupštine, na kojoj će biti imenovana Vlada“, kazao je zenički gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je pregovara u ime Nezavisnog bloka te je i prvi napustio sastanak koji je u toku.

Kasumović dodaje kako je Nezavisni blok dobio ministarstva finansija, zdravstva te poljoprivrede, bloku stranaka oko A-SDA, u kojem su još i Stranka za BiH te nezavisni zastupnici, pripali su MUP i ministarstvo prometa i komunikacija, dok će BH blok (SDP i DF i Naša stranka) dobiti resore obrazovanja, privrede, boračka pitanja, pravde i socijane skrbi.

Kasumović je kazao da se proces otegao te da će, ako ne formiraju vlast u ovom sastavu, Nezavisni blok ići u opoziciju.

Na pregovorima danas ponovo nije bilo predstavnika Stranke za BiH, koja kao ni Naša stranka, po koalicionom sporazumu ne bi ni trebala imati ministre u kantonalnoj vladi. 

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.