Adil Osmanović za N1: Pregrube kritike Fahrudina Radončića na račun SDA

Vijesti 21. jan 201912:42 > 13:13
N1

Ne znam šta se desilo, ovo što je lider SBB-a kazao na račun SDA zaista su pregrube kritike, poručio je zamjenik predsjednika ove stranke Adil Osmanović reagirajući na posljednje medijske istupe lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

Osmanović je dodao da je ‘‘jedini razlog što je Radončić ovako reagovao je da se boji da bi SDA mogla da pravi vlast s Bh. blokom”.

Ne znam šta se desilo, ovo što je lider SBB-a kazao na račun SDA zaista su pregrube kritike. Mi nismo imali više sastanaka sa SBB-om, očigledno je da neki medijski spinovi dolaze do stranaka. Jedini razlog što je gospodin Radončić ovako reagovao je da se boji ili je imao neku informacijui da bi SDA mogla da pravi koaliciju s Bh. blokom, a da bi SBB onda ostao izvan svega toga. Ali ni to nije razlog da se iznose tako teške kvalifikacije na račun SDA”, poručio je Osmanović u razgovoru za N1.

Govoreći o slabom napretku u formiranju vlasti, Osmanović je kazao da je ”SDA upozoravala” da bi se ovako nešto moglo dogoditi.

Dešava se upravo ono na što je SDA upozoravala, a to je da veliki broj političkih stranaka jako teško može dogovoriti koaliciju i iznijeti određeni program i projekte koje pred sebe postavlja. Koaliciju treba da prave stranke koje su relativni pobjednici na prošlim izborima i dvije – tri političke stranke u jednom kantonu ili Federaciji. To je ono što može biti kvalitetna na nekim nižim razinama – nezvanični. Očekujemo da dođe do sastanka i da se vratimo na one pozicije koje smo imali na sastanku u centrali SDA”, ispričao je on.

O eventualnom učešću u vlasti samo sa Socijaldemokratskom partijom…

Ukoliko SDP tako odluči, a nema odluka drugih političkih stranaka probosanske orijentacije, nama bi to bilo prihvatljivo. Mada bismo voljeli da bude jak taj blok, što jači ili da bude i SBB, da to bude bosanskohercegovački blok. Svjedoci smo ovih dešavanja, građani BiH očekuju da se napravi jedan snažan bosanskohercegovački blok”, potcrtao je Osmanović na kraju razgovora za N1.

Opširnije o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini, gledajte večeras u Dnevniku N1 televizije od 19 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.