Čović: Bošnjaci da razumiju da bez tog uvjeta ćemo teško napraviti iskorak

Vijesti 21. jan 201913:30 > 13:52
N1

Danas je održana sjednica Predsjeništva HNS-a, a nakon sjednice medijima se obratio Dragan Čović.

Sjednica je priprema za Sabor koji će se održati u subotu i htjeli smo pripremiti sve tehničke detalje kao i dokumentaciju. Čini mi se da smo danas prošli sva tehnička pitanja koja se mogu otvoriti na Saboru i načelno prihvatili pristup Deklaraciji HNS-a, kako bi se sutra moglo dati za tiskanje. Osim pripreme, on je izvještajnog karaktera a završni čin će biti usvajanje Deklaracije koja će biti sveobuhvatna. Danas je prethodila i točka oko aktuelne političke situacije i svega što se dešava u BiH, očekivanja oko uspostave izvršne vlasti i implementaciji izbornih rezultata. Vjerujem da ćemo imati izvrstan Sabor koji će do sada polučiti najbolje rezultate“, kazao je Čović u obraćanju medijima.

Apelacija?

Što se tiče Apelacije, ona je otišla prema Ustavnom sudu. Što se tiče kandidature, HDZ će predložiti svoje kandidate za Predsjedništvo i uvjeren sam da će mene izabrati za predsjednika“, kazao je. 

VEZANE VIJESTI

Sporazum sa HDZ 1990?

Nejasnoća ne može biti jer je sporazum vrlo jednostavan. U nekih par točaka smo se opredijelili da radimo zajedno na rješenju svih pitanja za hrvatski narod u BiH. Ne vidim s te strane bilo kakav nesporazum. HDZ je takav jedan pristup odobrio na prethodnoj sjednici Predsjedništva. Ne samo oko 1990, imamo takvih sporazuma sa nekoliko stranaka“.

Poruka Dekalaracije?

Jedna od točaka Dekalracije govori o presudama Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i provedbi tih odluka. Tu se spominje i sve ono što se tiče legitimnog predstavljanja kada je u pitanju Predsjendištvo i Dom naroda, kao i grad Mostar kao takav. S te strane, mislim da je dokument kroz sedam točaka dotakao sve ono što jesmo kroz različite političke subjekte. 14 političkih subjekata čini HNS i još će se toliko izabrati na Saboru. Imaćemo ukupno 28 plus predsjednik. Nema nijednog segmenta života BiH koji nije dotaknut“, kazao je Čović.

Formiranje vlasti?

Nažalost, ništa dinamično. Vodim već nekoliko dana razgovore, poslije idem držati jedno predavanje na Kupres sa polaznicima HDZ političke akademije. Kada prođemo sve te lokalne sredine, imaćemo vrlo jasne stavove. Mislim da smo završili dogovore u središnjoj Bosni, Posavini i mogli bi se implementirati do kraja sedmice u potpunosti. Razgovori su krenuli s njima. Županije gdje smo većina, najdalje do desetog veljače bi sve trebalo biti završeno. Informirani smo da je se bošnjački set stranaka okuplja i želi osigurati zajednički nastup. Ne bih špekulirao šta radi bošnjačka politička scena, ali je sužen prostor za špekulacije. Dom naroda ćemo imati u narednih 6-7 dana vrlo jasan. Ovaj tjedan će biti jako puno razgvora za predstavnicima međunarodnih institucija. Do nas neće biti ni kada je uspostava Vijeća ministara ni Vlade. Partneri s kojima želimo graditi budućnost morat će razumjeti da niko više nikad neće moći birati naše predstavnike ili imamo nelegitimne predstavnike Hrvata. Činjenica je da ovaj posao ide mnogo brže nego sam očekivao s obzirom da nismo promjenili Izborni zakon. Manjkavosti izbornog procesa ćemo morati otkloniti“, dodao je Čović.

Svako rješenje koje osigura legitiman izbor članova Predsjedništva i Doma naroda za nas je prihvatljivo i pozivamo partnere Bošnjake da razumiju da bez tog uvjeta ćemo teško napraviti bilo kakav iskorak. On se održava i na funkcionisanje države u cjelini, na pravnu državu, kazao bih čak i EU puta“, smatra Čović.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.