Rudari treće smjene RMU Zenica izašli iz pogona Stara jama

Vijesti 13. mar 201512:24 > 12:28
N1

Rudari treće smjene Rudnika mrkog uglja Zenica (RMU) izašli su iz pogona Stara jama, nakon pregovora sa direktorom RMU Esadom Čivićem i predsjednikom sindikata Mehmedom Oručem.

Blizu 40 rudara treće smjene jutros je dobilo izaći iz Stare jame te su tražil da Uprava podnese ostavke.

Rudari zahtijevaju ostavke tehničkog direktora Munira Halilovića i upravnika jame Fahrudina Kokića te navode da su nezadovoljni tehničkom opremljenošću i teškim uslovima rada.

Tokom prijepodneva jedna grupa rudara je razgovarala s predstavnicima menadžmenta u prostoru takozvane prozivaonice, a zatim su direktor i članovi menadžmenta sišli u jamu i razgovarali s rudarima.

Napravljen je osnovni dogovor i rudari su izašli iz Stare jame. Naša ekipa je razgovarala sa rudarima koji su istakli da traže i povećanje plata i naknada.

 Direktor Ćivić, pak, je istakao da o povećanju plata nije ni razgovarano te dodao da je upravnik, čiju smjenu rudari traže, poslan na godišnji odmor.

Prosjek plaća u Staroj jami je oko 911 KM, ali su rudari koji su danas protestovali zahtijevali da se napravi nova preraspodjela prema kojoj bi radnici u direktoj proizvodnji imali veća primanja od radnika koji rade na površini.

“O daljem razvoju situacije u Rudniku Zenica bit će razgovarano tokom naredne sedmice”, kazao je Mehmed Oruč, predsjednik Sindikalne organizacije RMU Zenica.