Olimpijski plamen nakon 35 godina vraća se u Sarajevo

Vijesti 21. jan 201916:41 > 16:55
REUTERS/David Gray

Devetnaest dana ostalo je do početka Evropskog olimpijskog festivala za mlade, EYOF-a. Pripreme su u finalnoj fazi, planiraju se najsitniji detalji, a istovremeno raste uzbuđenje i nestrpljenje. Posebno kod volontera, jer je za većinju njih ovo najozbiljniji posao i najveći događaj u kome učestvuju.

Pažljivo se planira svaki detalj i prave scenariji za različite situacije. Volonteri detaljno provjeravaju svoje znanje i aktivno se pripremaju za doček učesnika i gostiju EYOF-a.

“Otprilike je plan da se prvo napravi lokalni trening po sektorima sa lokalnim volonterima pa onda poslije toga da se pravi taj trening sa volonterima koji nisu odavde, koji će da dođu. S tim što je možda praktičnije da volonteri razmjenjuju znanje između sebe. Imaće oni formalni trening, ali čak i za one koji prođu trening mislim da će najzanimljivije biti da budu dio svega toga”, kaže Nela Cikotić, menadžer za volontere pri EYOF-u.

Volonteri nestrpljivo čekaju početak EYOF-a. Svoja zaduženja shvataju ozbiljno i za njih se detaljno pripremaju.

”Pripremamo te neke sitnice, koje se zapravo sada čine kao sitnice, ali kada dođe EYOF mogu biti krucijalne i nešto što će možda promijeniti funkcionalni tok događaja”, smatra Din Pehlivanović, volonter.

“Ja ću biti u sektoru akreditacija, odnosno, moj posao će biti da sve ljude koji budu došli da budu dio ovoga akreditujem”, otkriva Najda Čeljo, volonterka.

“Ja radim u NOC centru tj. u sektoru za primanje delegacija. Bavim se pitanjima koja oni mogu da postave…NOC centar je jako veliki sektor i to je velika odgovornost”, dodaje Farah Hana Kadrić, volonterka .

Najviše pažnje privlači ceremonija otvaranja EYOF-a. Olimpijski plamen, nakon 35 godina, vraća se u Sarajevo.

“Dolazi iz Rima olimpijski plamen. U scenariju programa, o kome ne mogu sada govoriti, stoji i kako i ko će ga upaliti, vrlo, vrlo interesantan momenat. Gledaoci će to moći pratiti i putem malih ekrana u tv prenosu, a stadion će biti otvoren za sve posjetioce. Mi očekujemo više od 20 hiljada ljudi na stadionu Koševo”, kaže Saša Klepić, menadžer sektora za ceremonije EYOFa.

EYOF je najljepša priča u BiH u poslijeratnom periodu, kaže ambasador ovog događaja, Nihad Kreševljaković.

“Dobar dio života je samo neka priča o nekim sjećanjima. Ja vjerujem da je mlađim generacijama posebno frustrirajuće da slušaju o nekim događajima kako je nešto prije dobro bilo. I mislim da je divno da će te neke generacije doživjeti nešto o čemu će moći pričati narednih, barem 15-ak godina”, ističe Nihad Kreševljaković, ambasador EYOF-a.

EYOF 2019. i prije početka obara rekorde – prijavljeno je najviše učesnika nego ikada prije i iz najvećeg broja zemalja.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.