Ključne odluke pred bh. političarima: Ko će biti vlast, a ko opozicija?

Vijesti 21. jan 201917:15 > 18:23
N1

Ključne odluke su pred bh. političarima u narednim danima. Ko će biti vlast, ko opozicija? A pitanje je hoće li opstati Bh. blok? Dio članstva SDP-a razmatra saradnju s SDA na federalnom i državnom nivou, no, njihovi partneri iz Naše stranke ne žele biti dio te priče. DF je još neodređen. U međuvremenu, potresi i u kantonalnim skupštinama, SBB najavio prekid odnosa s Bh. blokom ukoliko pristupe saradnji s SDA. Već je burno u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Lider SBB-a, Fahrudin Radončić, najavio je: Neće biti dio većine u Kantonu Sarajevu, ako, Bh. blok ili jedna stranka Bloka, koaliraju s SDA. A takva mogućnost se već otvorila u Tuzlanskom kantonu. U međuvremenu raspada se i većina u ZDK. Premijer, SDP-ovac, Mehmed Bradarić kazao je kako nema podršku, jer su odlukom vrha stranke, tri zastupnika SBB-a istupila iz koalicije. U SDA tvrde, sve ovo se moglo očekivati.

“Dešava se upravo ono na što je SDA upozoravala, a to je da veliki broj političkih stranaka jako teško može dogovoriti koaliciju i iznijeti određeni program i projekte koje pred sebe postavlja. Koaliciju treba da prave stranke koje su relativni pobjednici na prošlim izborima i dvije – tri političke stranke u jednom kantonu ili Federaciji”, zaključuje Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

Zvaničnih razgovora s Bh. blokom nisu imali u posljednje vrijeme, navodi Osmanović. Iako su vrata za Blok otvorena, u SDA navode, nemaju ništa protiv ni da vlast formiraju samo s jednom strankom – primjera radi SDP-om. A u SDP-u, priznaju, sve opcije su otvorene.

“O tome mora odlučivati i Predsjedništvo, i Glavni odbor i referendum tako da je rano pričati šta ako se nešto desi. Različita su mišljenja na organima SDP-a, jedni smatraju da trebamo ostati opozicija, osim u onim kantonima gdje možemo izbaciti nacionalne stranke, drugi smatraju da trebamo pokušati praviti vlast bez onih nacionalnih stranaka bez kojih se može, a to je svakako SDA u ovom trenutku i treći smatraju da trebamo praviti i sa SDA i HDZ-om”, otkriva Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a.

 Sutra je sjednica Predsjedništva SDP-a, a Glavni odbor tek 6. februara. Stoga je pitanje šta je s Danom D, kada su iz Bh. bloka najavili konačnu odluku. Taj dan je 29. januar, no moguće je da se sastanak tada ne održi. Iz Naše stranke već su rekli – neće u koaliciju s SDA, HDZ, i SNSD, no ostaju u Bh. bloku. Na koji način će djelovati ako ostatak Bh. bloka uđe u spornu koaliciju – i to je nejasno. I u DF-u još kalkulišu.

“I DF će svakako na organima naše stranke, a iduće sedmice ćemo imati sjednicu Predsjedništva donijeti neke odluke kamo dalje. Ali u svakom slučaju i mi smo to više puta rekli – DF ostaje vjerna Bh. bloku i smatramo da će se odluke Bh. bloka zajednički donositi”, poručuje Milan Dunović, član Predsjedništva DF-a.

Iz DF-a opet podsjećaju da državnim institucija u prvom redu, Vijeća ministara, nema bez Nacionalnog plana. A oglasio se i Dragan Čović, poručio Komšiću i Džaferoviću da ne uvjetuju Milorada Dodika. A sam dalje procese uvjetuje Izbornim zakonom.

“Svako rješenje koje osigura legitiman izbor članova Predsjedništva i Doma naroda za nas je prihvatljivo i pozivamo partnere Bošnjake da razumiju da bez tog uvjeta ćemo teško napraviti bilo kakav iskorak. On se održava i na funkcionisanje države u cjelini, na pravnu državu, kazao bih čak i EU put”, tvrdi Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Čović za narednu sedmicu najavljuje sastanke s međunarodnim faktorima. U SDA se nadaju da će do kraja mjeseca na sastanak s SNSD-om. Bh. blok je pred odlukom šta i kako dalje. A situaciju bi mogla dodatno zakomplikovati i odluka Ustavnog suda BiH o ustavnosti Rješenja Centralne izborne komisije za popunu Doma naroda Federacije, koja se očekuje također krajem mjeseca.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.