Velika akcija MUP-a RS, specijalna antiteroristička jedinica na ulicama

N1

Velika akcija MUP-a RS u Istočnom Sarajevu. Više jedinica sprovodi preventivne i represivne mjere, a u cilju poboljšanja stanja bezbjednosti. Akcija je uslijedila nakon drugog, nerasvjetljenog ubistva u posljednjih osam mjeseci u ovom gradu. Slične aktivnosti na ulicama Istočnog Sarajeva mogle su se vidjeti nakon ubistva dvojice sarajevskih policajaca.

Saobraćajna, kriminalistička, jedinica za podršku te Specijalna antiteroristička jedinica su od petka na ulicama Istočnog Sarajeva. Iz MUP-a kažu cilj im je otkrivanje i rasvjetljavanje svih krivičnih djela, posebno onih najtežih.

“Pozivamo građane na saradnju kako bismo zajedno postigli željene rezultate. I već su vidljivi rezultati kada su u pitanju rasvjeteljavanje određenih krivičnih djela. O tome će javnost vrlo brzo biti obavještena”, otkriva Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo.

I dalje gori svijeća, na mjestu gdje je 1. januara ubijen Miloš Ostojić. Ko je ubica, nepoznato je. U Istočnom Sarajevu nema odgovora ni na pitanje ko je samo sedam mjeseci ranije ubio Sinišu Miličevića zvanog Tigar.

Slična akcija policije u Istočnom Sarajevu mogla se vidjeti prije nešto manje od tri mjeseca kada su na Alipašinom polju ubijena dva policajca, pripadnika MUP-a KS. Tada su pretresli na desetine lokacija, više stotina automobila je kontrolisano, a priveli su i više lica. No do danas, slučaj je bez epiloga.

Pitanje o istrazi u ovom slučaju MUP-u KS, koji je zajedno sa MUP-om RS, ali i drugim policijskim agencijama vodio akciju, postavila je i DF poslanica u skupštini Kantona Sarajevo Bibija Kerla. Odgovor je dobila, no bez konkretnih informacija.

“Policijski službenici pod direktnim nadzorom tužilaca Tužilaštva Kantona Sarajevo preduzimaju sve potrebne radnje mjere i radnje na dokumentovanju okolnosti počinjenog krivičnog djela u saradnji sa policijskim agencijama i institucijama u Bosni i Hercegovini, agencijama i stručnim osobama iz inostranstva kojima su povjerena potrebna stručna vještačenja i analize”, saopštavaju u MUP-u KS.

“Vjerujem da će nadležno kantonalno Tužilaštvo u saradnji sa svim policijskim agencijama, što je neophodno u rasvjetljavanju jednog ovakvog teškog krivičnog djela, sigurno na kraju pronaći i da će Sud kazniti počinioce ubistva naših kolega”, poručuje Mirza Hadžić, predsjednik sindikata MUP-a KS.

Iz Tužilaštva, koje vodi istragu u slučaju ubistva Davora Vujinovića i Adisa Šehovića, danas bez komentara u kojoj fazi je istraga. I da li ima konkretnih rezultata.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.