Bojan Bajić za N1: BiH ima samo jedan problem – korupciju

Vijesti 22. jan 201907:35 > 07:40
N1

Bojan Bajić, predsjednik Foruma za etiku i usklađenost u Bosni i Hercegovini, kazao je za N1 da ova država ima samo jedan problem iz kojeg proizilaze svi ostali problemi. Taj problem je korupcija.

On je rekao da se korupcija ”na velika vrata” u BiH pojavila urušavanjem sistema u bivšoj Jugoslaviji.

‘Putem pravosuđa nije moguće pobijediti korupciju pa smo odlučili formirati ovu organizaciju. Posvećeni smo tome da riješimo taj problem koji imamo u Bosni i Hercegovini. Korupcija je jedini problem Bosne i Hercegovine, svi drugi problemi su izvedeni iz korupcije. Politika se primarno ne bavi onim čime bi se trebala baviti, da na normalan način servisira potrebe građana”, ocijenio je Bajić u razgovoru za N1.

”Kada je Titov sistem počeo da popušta, tada se pojavila korupcija. Ova korupcija u kojoj mi danas živimo, ona je u BiH došla preko stranaka i preko politike. One su nakon sloma Jugoslavije ostale nekontrolisane. Institucije su pokvarile i dobar dio naroda. Stvorena je koruptivna kultura u kojoj živimo”, dodao je on.

Netačnom je ocijenio tezu da pravosuđe treba riješiti ovaj problem.

Apsolutno netačna teza je da su tužilaštvo i sudovi u stanju riješiti problem korupcje. Korupcija nastaje u javnim institucijama, njima upravlja politika. Ono što oni ne uspiju da spriječe, tužilaštvo i sudovi su dužni da eventualno prepoznaju neko djelo i eventualno kazne. Krivični zakon, kako se odnosi na javnu instituciju, odnosi se i na porodicu”, naglasio je on.

Spomenuo i nedavni primjer premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i ”slučaj paušal” o kojem se proteklih dana mnogo govorilo.

SDA koja je bila na vlasti 20 godina, oni traže etičku odgovornost premijera Forte. Kada neko ode u opoziciju, i on ima interesa da stupi Etički zakon, tako da iz ovog primjera je dobro očigledno da javnost pomjera svoje standarde”, poručio je on.

Pogledajte kompletan razgovor.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.