Vijeće ministara ponovo na dnevni red stavilo Godišnji nacionalni program

Vijesti 22. jan 201907:54 > 07:56
Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi danas razmotriti Nacrt budžeta bh. institucija za ovu godinu uz zahtjeve institucija i očitovanje Ministarstva finansija i trezora o njima.

Kako je Feni potvrđeno u Ministarstvu finansija i trezora BiH, nakon što Vijeće ministara da svoj stav o budžetu izvršit će se određene korekcije tog finansijskog dokumenta.

Vijeće ministara ostavilo je rok za dostavljanje sugestija na budžet do četvrtka, 17. januara, a Ministarstvo je razmotrilo dostavljene sugestije koje su pristigle u tom roku i pripremilo mišljenje glede zahtjeva institucija.

“Pristigli zahtjevi institucija ne odstupaju značajno od predloženog budžeta kojeg je pripremilo Ministarstvo, a dio sugestija odnosi se na preraspodjelu sredstava unutar vlastitih budžeta institucije, bez zahtjeva za povećanje iznosa za finansiranje”, rečeno je Feni.

Nakon što Vijeće ministara BiH razmotri ovako predloženi budžet, ovaj finansijski dokument trebao bi biti dostavljen Predsjedništvu BiH koji je ovlašteni predlagač.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Na dnevnom redu današnje sjednice po treći put je uvršten Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH kojeg je pripremila Komisija za NATO integracijski proces BiH, a njegovo usvajanje u konačnici bi značilo aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Ministrima će i na ovoj, kao i na prethodnim sjednicama od kada se bilježi povećan priliv migranata u Bosnu i Hercegovini, biti predočena Informacija o stanju u oblasti migracija koju je pripremilo Ministarstvo sigurnosti te Informacija o stanju sigurnosti u BiH, ali za 2017. godinu.

Isto ministarstvo izradilo je i Studiju procjene efekata izmjena i dopuna Zakona o azilu i Zakona o strancima s aspekta skraćivanja rokova koji su propisani važećim zakonima o kojoj bi Vijeće ministara BiH danas također trebalo dati svoj stav.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.