Jusko: Napravili smo dosta posla, iako uvijek može više

Vijesti 22. jan 201908:32 > 09:03
N1

Gost Teme jutra emisije Novi dan bio je Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja u Kantonu Sarajevo.

Za N1 je komentarisao i ostavku koju je podnio na mjesto ministra komunikacija i prometa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. “Podnio sam ostavku zbog toga što sam prelazio na poziciju ministra za boračka pitanja u KS. Što se tiče moje prethodne funkcije, ponosan sam što je usvojena transportna strategija, ušli smo u transportnu zajednicu, kao i u projekat most Svilaj, uspostavljena je kontrola neba, aktivirali smo sve procese koji su bili za Unsku-Sansku prugu. U dosta kratkom vremenu napravili smo dosta posla, iako uvijek može više“, istakao je Jusko.

Govorio je i o koridoru 5c te rekao kako je sada na nivou entiteta da potroše novac koji im je na raspolaganju. “Ako uzmemo u obzir da na području koridora 5c sa sjevera prema jugu, 55 km sa lijeve i desne strane živi 50 posto stanovništva u BiH, trebate znati koliko će se život poboljšati. Taj koridor bi nas spojio sa Evropom i samim tim će donijeti finansijski doping BiH“, naveo je za N1.

Dodao je i da su most Svilaj i most Gradiška dva ključna projekta i dvije glavne spojnice sa EU te da će itekako promijeniti transportnu infrastrukturu.

Na pitanje šta je sa Pelješkim mostom je rekao kako mu se ne može ispostaviti faktura za propuste od prije 10 godina. “Državno ministarstvo ne vodi vanjsku politiku, to vodi Predsjedništvo. Na njima je da se uspostavi kontakt a onda da se po vertikali spušta i da svako radi svoj dio posla“, kazao je.

Ismir Jusko je sada ministar za boračka pitanja KS, a o tome šta je zatekao je kazao: “S obzirom da imam 28 godina radnog staža, ne treba mi puno vremena da uđem i analiziram šta imam uraditi. Sada je jedan od glavnih prioriteta usvajanje budžeta. Ovo nije razvojno ministarstvo, ali imamo dosta aktivnosti koje možemo provesti. Radit ćemo na prekvalifikaciji, osnivanju boračkih zadruga, imamo kulturno-historijske spomenike koji su zanimljivi turistima“.

O Tunelu spasa je rekao kako u zadnje tri godine donosi od 250 do 300 hiljada maraka budžeta.

Želimo da se tunel produži za novih 100 metara, jer je to mjesto koje može donijeti dosta prihoda. Također imamo još lokacija pored njega. Na primjer, kada sam prije godinu i po bio na sastanku sa kineskim ministrom, pitao me za Valtera. Bitno je čuvati tekovine“, rekao je.

O prošlogodišnjim protestima boraca je istakao kako u tim situacijama nema pobjednika te da su izbori iza nas i da je nova energija došla u Federalni parlament tako da sada postoji prilika da se ispravi sve što treba.

Za N1 je komentarisao i ubistvo dvojice policajaca te istakao: “Mi smo tek ušli u Vladu i još uvijek nije bila tema koja je bila vezana za taj slučaj. Operativni podaci nisu izašli u javnost jer bi ugrozili tok istrage. Kada od komesara dobijemo informacije, tada bi bio spreman da to prokomentarišem“.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.