Sarajevo: Povećan broj vjenčanja u Općini Centar

Vijesti 22. jan 201912:10 > 12:14
Pixabay / Ilustracija

Tokom protekle godine matičarke Općine Centar Sarajevo obavile su 498 vjenčanja parova koji su željeli reći svoje sudbonosno "da" u toj gradskoj Općini.

U odnosu na 2017. godinu, kada su obavljena 463 vjenčanja, ukupni broj vjenčanih je povećan za 35 parova.

Sklapanje braka kao jedan od najvažnijih događaja u životu zaslužuje i specijalan tretman. Parovi koji namjeravaju sklopiti brak brižljivo planiraju sve detalje, a značajnu ulogu u tome imaju i općine koje organiziraju sam čin vjenčanja.

“Matični ured Općine Centar u kontinuitetu radi na poboljšanju uslova gdje se obavlja sam čin sklapanja braka, tako da ne čudi činjenica što se sve veći broj mladih parova odlučuje da upravo u našoj Općini budu vjenčani. Također, uveli smo praksu da tokom svečane ceremonije sklapanja braka prilikom čitanja odredbi Porodičnog zakona, mladencima također citiramo prikladne stihove za sretan i uspješan početak zajedničkog života. U posljednje vrijeme javlja nam se sve više stranih državljana koji kao turisti posjećuju Sarajevo i koji se žele ovdje vjenčati”, kazala je matičarka Općine Centar Vesna Topalović.

Svi potrebni obrasci za obavljanje vjenčanja u Općini Centar su besplatni i dostupni na web stranici i na Info-pultu te općine. U tom slučaju se plaća posebna naknada čiju visinu utvrđuje nadležni organ Općine Centar i koja iznosi 300 KM, saopćeno je iz te općine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.