Preporuka Zavoda za javno zdravstvo tokom niskih temperatura

Vijesti 22. jan 201913:36 > 13:45
N1

Starije osobe uslijed sniženog bazalnog metabolizma i promjena u organima i organskim sistemima tokom fiziološkog starenja te često nedovoljne fizičke aktivnosti spadaju u rizičnu skupinu stanovništva, posebno osjetljivu na hladnoću.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je zbog perioda niskih temperatura zraka, obilnih i čestih padavina i povremenog formiranja poledice izradio preporuke stanovništvu za ponašanje u ovom periodu godine, s ciljem sprečavanja neželjenih posljedica, u smislu pogoršanja općeg stanja ili nastanka povreda.

Gerijatrijskim bolesnicima, oboljelim od kardiovaskularnih, respiratornih i endokrinih bolesti te oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih demencija preporučuje se izbjegavati izlaganje hladnoći, posebno u ranim jutarnjim i večernjim/noćnim satima.

Preporuka je i da se oblače slojevito, odjeća treba biti komotna, vanjski sloj nepropustljiv za vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća treba biti od prirodnih materijala koji zadržavaju više topline, a obuća treba biti komotna i primjerena vremenskim uslovima, otporna na vlagu, s đonom izrađenim od materijala koji sprečava klizanje, padove i ozljede.

Među preporukama je i to da izlazak za vrijeme hladnoće treba, u pravilu, izbjegavati te ako je neophodan, prilikom izlaska zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama te prekriti usta šalom zbog prevencije direktnog udisanja hladnog zraka.

“U slučaju pojave pojačanog znojenja starije osobe, potrebno je presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline. Odjeću je potrebno prilagoditi temperaturi i navikama osobe, ukoliko se pojavi drhtavica kod starijih osoba uslijed predugog izlaganja hladnoći, znak je da osoba treba hitno da se vrati u zagrijan prostor”, nalazi se među preporukama Zavoda za javno zdravstvo KS-a.

Starije osobe trebaju izbjegavati teži fizički rad na otvorenom te aktivnosti koje mogu uzrokovati ubrzano disanje na hladnoći (posebno se odnosi na čišćenje snijega).

Također, trebaju izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije mogućih padova i ozljeda.

Neophodno je unijeti u organizam dovoljno tekućine, posebno u obliku toplih čajeva ili supe, konzumirati dosta svježeg voća i povrća te izbjegavati konzumiranje alkoholnih pića, a u slučaju pojave simptoma poput trnjenja prstiju te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu kožu, potrebno je kontaktirati ljekara porodične medicine.

U vrijeme hladnih mjeseci preporuka je da osobe starije životne dobi uvijek uz sebe imaju svoje lične podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja), kao i popis lijekova koje uzimaju te telefonski broj osobe koja može biti kontaktirana, u slučaju potrebe.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.