Crnadak: Da predstavnici bošnjačkog naroda ulože dodatni napor

Vijesti 22. jan 201917:02 > 17:03
N1

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak ocijenio je da je rješavanje graničnog spora između Srbije i BiH jedno od najvažnijih pitanja za postizanje dugoročne stabilnosti između dvije zemlje, te da treba da bude prihvatljivo za sve.

“Nadam se da će predstavnici bošnjačkog naroda uložiti dodatni napor kako bi se došlo do rješenja, jer konačni izgled granice treba da bude prihvatljiv za sve i funkcionalan na mikrolokacijama na koje se odnosi”, rekao je Crnadak.

On je dodao da je uvjeren da nijedno od rješenja koja su pominjana u dosadašnjim razgovorima nije usmjereno ni protiv koga u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o odnosima i budućoj saradnji BiH i Srbije, Crnadak je istakao značaj infrastrukturnog povezivanja kao najznačajnijeg za razvoj ekonomije, za nove investicije i bolju povezanost naroda i država.

Crnadak je rekao za Tanjug da zbog veoma komplikovanog sistema donošenja odluka u BiH ne može da procijeni ni kada će doći do konačne realizacije projekta izgradnje najavljenog autoputa Beograd-Sarajevo, uz podršku Turske.

On je dodao da se nada da će projekat izgradnje puta, koji je zamišljen tako da stvori svojevrstan prsten, sa jednim smjerom preko Tuzle, a drugim preko Višegrada, biti realizovan što prije, jer je to pitanje od velikog interesa i za entitete i za Bosnu i Hercegovinu.

Ideju o zajedničkom nastupu na trećim tržištima Srbije i BiH on vidi kao dobru i korisnu za obje zemlje i posebno naglašava odličnu saradnju u oblasti trgovine i ekonomije između Srbije i BiH, i zajedničke aktivnosti ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića.

“Otvaranje zajedničkog trgovinskog predstavništva u Istanbulu konkretan je pokazatelj da ovaj pristup daje rezultate i nadam se da će biti još sličnih primjera u budućnosti”, dodao je Crnadak.

On je ponovio da su takse, koje su uvele prištinske vlasti, anticivilizacijske i antievropske i predstavljaju direktan udarac, ne samo na ekonomske interese Srbije i BiH, nego i na ukupne napore uložene u razvoj regionalnih odnosa.

“Mi nismo učinili ništa da prouzrokujemo ovakvu odluku Prištine i zato se ova situacija može riješiti samo na jedan način, a to je da Priština povuče svoju odluku”, napomenuo je Crnadak.

Crnadak je ponovio da potezi kao što su takse od 100 odsto vraćaju cijeli region unazad i ako ostanu na snazi, mogu proizvesti domino efekat negativnih reakcija u narednom periodu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.