Krešić za N1: Svjedočimo situaciji nacionalne homogenizacije u BiH

Vijesti 23. jan 201907:16 > 07:48
N1

Zoran Krešić, urednik Večernjeg lista, kazao je danas za N1 u Bosni i Hercegovini trenutno svjedočimo nacionalnoj homogenizaciji naglasivši da nije siguran da će takva situacija dovesti do bitnijeg napretka.

On je dodao da je teško prognozirati kako će biti formirana vlast u BiH, a kako je rekao, uvjeren je da će Demokratska fronta ipak prihvatiti savez sa Strankom demokratske akcije.

”To okrupnjavanje ja bih rekao da se događa unutar tri nacionalne zajednice, zapravo je tu riječ o zauzimanju pozicije ne samo u vlasti već i u budućim procesima koji se očekuju. Svjedočimo jednoj situaciji nacionalne homogenizacije u sva tri bloka i nisam siguran da će nakon takve jedne situacije doći do bitnijeg napretka. Ja bih rekao da će doći do daljeg zatezanja. Što će se dešavati s vlašću teško je prognozirati”, ocijenio je gost N1 televizije.

Krešić je podvukao da je NATO put za Bosnu i Hercegovinu iznimno značajan ocijenivši da bi članstvo u tom Savezu za državu bilo najblagotvornije.

Kada je u pitanju to uvjetovanje s jedne ili druge strane, ovisno otkuda gledate možete i različito komentariati. Jasno je da će ovaj proces jedno vrijeme potrajati. Kada je u pitanju samo aktivacija odnosno usvjajanje nacinalnog godišnjeg programa, treba biti pošten i reći da on zapinje na Vijeću ministara, ali posve je izvjesno da ni gospodin Dodik i SNSD ne žele prihvatiti taj dokument. Susreti koji jesu bili u Beogradu govore o tome da se zauzeo neki rezervni stav. Teško je očekivati da se tu može očekivati iskorak. Članstvo u NATO-u bi bio najznačajniji izlazak iz dejtonske faze. Iskreno mislim da bi članstvo u NATO-u bilo najblagotvornije za Bosnu i Hercegovinu”, potcrtao je gost Novog dana.

”Uvjeren sam da će Demokratska fronta prihvatiti savez sa Strankom demokratske akcije”, rekao je on ocijenivši da pretpostavlja da će i SDP ući u ovu priču na tragu ”struje” koju predvode stariji članovi ove stranke.

Uskoro kompletan razgovor s urednikom Večernjeg lista za BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.