Vlada HNK o blokadi saobraćaja u Jablanici: Nismo nadležni za magistralne ceste

Vijesti 23. jan 201911:26 > 11:31
N1

Vlada Hercegovačko-neretvanske kantona, saopštila je kako nema nikakve nadležnostii nad magistralnim cestama i kako je za to zadužena Federacija Bosne i Hercegovine.

“Budući da je magistralna cesta M17 na području općine Jablanica sinoć nekoliko sati bila zatvorena za promet, u nekim medijima pojavile su se netočne informacije o tomu kako krivnju za takvo stanje snosi i Vlada HNŽ-a. Zbog istinita informiranja javnosti priopćavamo kako Vlada HNŽ-a nema nikakve mjerodavnosti nad magistralnim cestama za koje je zadužena Federacija BiH“, navode u saopštenju za javnost Vlade HNK.

U saopštenju se navodi kako su u nadležnosti kantona regionalne ceste, i to R-418 Konjic-Buturović Polje-Prozor, R-418 Ostrožac-Buturović Polje, R-418 Prozor-Varvara, R-419 Jablanica-Blidinje, R-435 Konjic-Borci-Glavatičevo-Odžaci, R-435-a Potoci-Rujište-Ćesim-Borci, R-425 Žitomislići-Hamzići, R-425-a Tromeđa Gabela, R-426 Dračevo-Hutovo-Ravno, R-427 Stolac-Brana, kojima se cijelo vrijeme saobraćalo.

“Zbog novih snježnih padalina i na regionalnim prometnicama u sjevernom dijelu Županije, poglavito na prometnici R-419 Jablanica-Blidinje, promet se, iako otežano, kontinuirano odvijao. Odgovorne službe i institucije u sklopu sustava Federacije BiH, a dakako i svi ostali koji imaju ulogu u ovakvim situacijama, ne bi smjeli biti iznenađeni snijegom usred zime. Njihova uloga je jasna – biti u pripravnosti i žurno reagirati kako bi se život i promet nesmetano odvijali – ističu u Vladi HNŽ-a te pozivaju mjerodavna tijela, ali i vozače na odgovorno ponašanje sukladno ulogama koje imaju u prometu”, navodi se u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.