Gordana Tadić imenovana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH

Vijesti 23. jan 201912:55 > 13:00
N1

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) danas je imenovalo Gordanu Tadić za novu glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH. Ona je imenovana sa 9 glasova za, dva protiv i dva suzdržana glasa članova VSTS BiH koji su se izjašnjavali.

Osim Tadić, programe rada danas u pred članovima VSTV-a predstaviili kandidatkinja Diana Kajmaković, tužiteljica u Tužiteljstvu BiH, i Munib Halilović, aktuelni federalni tužitelj.

Tadić je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit je položila 1995. godine.
Od 1996. do 2016. godine je bila član Općinske izborne komisije Živinice i član Udruženja izbornih zvaničnika Bosne i Hercegovine. Za navedeni period prošla je sve vrste obuka iz raznih oblasti, a posebno iz oblasti koje se odnose na procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Za zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine i rukovodioca Odsjeka I imenovana je 19. 02. 2014. godine, od kada rukovodi Posebnim odjelom za ratne zločine u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, za rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine imenovana je 25. 08. 2014. godine, nakon izbora za zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Prvi imenovani glavni tužilac bio je Marinko Jurčević koji je sa ove funkcije odstupio, potom Milorad Barašin koji je smijenjen. Smijenjen je i njegov nasljednik Goran Salihović kojeg čeka suđenje pred Sudom BiH nakon potvrđivanja optužnice krajem prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.