SDP: Nesmotren potez OHR-a

Vijesti 23. jan 201912:54 > 13:02
N1

Više je nego jasno kako nesmotren i nesistematičan javni nastup OHR-a sa pojedinim ambasadama o nelegalnosti starog saziva Doma naroda vodi Federaciju BiH u financijski kolaps, poručili su danas iz Socijaldemokratske partije BiH.

”Nadam se da danas razumiju kako je navedeni avanturistički stav doveo u pitanje isplatu penzija penzionerima, koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem i kad su im isplate penzije redovne.

Ne želim vjerovati kako se neko iz međunarodne zajednice opredijelio za strategiju u kojoj neprihvatljivim socijalnim pritiskom preko penzionera i drugih kategorija stanovništva žele implementirati nezakonitu odluku CIK-a”, rekao je Aner Žuljević, delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta.

”Posebno zabrinjava činjenica da su ovakvom situacijom na nivou FBiH uz ranije nesmotrene odluke međunarodne zajednice dovele u pitanje i financiranje grada Mostara, koji čeka usvajanje izmjena zakona o budžetu na Domu naroda.

Stoga očekujemo od OHR-a da prihvati činjenicu da su napravili pogrešan potez koji nije ni u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, te ih javno molim da povuku svoj stav kako bi se sjednica hitno zakazala ili proglase sve dokumente koji su usvojeni na sjednici Predstavničkog doma PF BiH kako bi spriječili da posljedice trpe oni koji su najmanje krivi”, dodao je on.

Napori političkih stranaka trebaju se fokusirati na uspostavu nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Federacije BiH od strane kantonalnih skupština, saopćeno je prije nekoliko dana u zajedničkoj izjavi OHR-a, Ambasade SAD u BiH, Ambasade Njemačke i Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

”Stoga apeliramo na kantonalne skupštine koje to još uvijek nisu učinile, da izvrše svoje ustavne obaveze i izaberu svoje delegate bez daljnjeg odlaganja. Imajući na umu da su opći izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi sa važnim pitanjima poput donošenja budžeta”, navedeno je u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.