Čubrilović: Provokatorska incijativa SDA

Vijesti 23. jan 201915:36 > 15:41
N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je najava Stranke demokratske akcije (SDA) da će, preko svojih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine, pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena Republike Srpske provokatorska i da predstavlja rušenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Navodi SDA da je naziv Republika Srpska korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda degutantni su i smiješni jer ih kao činjenicu iznose upravo oni koji 12 godina neće da provedu odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u Federacija BiH”, rekao je Čubrilović.

On je naglasio da se o nazivima Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine odlučivalo 1995. godine u Dejtonu i da su potpisivanjem Međunarodnog mirovnog sporazuma svi pristali, kako na unutrašnje uređenje BiH, tako i na naziv Republika Srpska koja je kao takva verifikovana u Ustavu BiH kao sastavnom dijelu Dejtonskog mirovnog sporazum.

VEZANE VIJESTI

“Potezati danas u dnevnopolitičke svrhe pitanje promjene naziva Republika Srpska znači rušenje Ustava BiH, nakon čega više niko ne bi mogao da predvidi razvoj situacije. Srpski narod izborio je pravo na Republiku Srpsku i od toga nikada neće odustati. Ime Republika Srpska prihvatila je Narodna skupština Republike Srpske na zasjedanju u Bijeljini, 14. septembra 1992. godine, a svojim potpisima verifikovali su ga akteri Mirovnog sporazuma u Dejtonu i niko, osim građana Republike Srpske, nema pravo da o tome odlučuje”, rekao je predsjednik Narodne skupštine RS.

On je dodao da bi eventualno stavljanje takve incijative na dnevni red Ustavnog suda BiH bilo jasan znak da je projekat zvani Bosna i Hercegovina prestao da postoji, jer bi time bio srušen Ustav na kojem počiva i više ne bi bilo zajedničkog suživota dva ravnopravna entiteta.

“Zbog svega toga, onaj ko svojim inicjativama najavljuje rušenje kompromisnog Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, snosi direktnu odgovornost za sve moguće posljedice takve radikalne i neodgovorne politike”, zaključio je Čubrilović.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.