VSTS: Tadić ispunila zakonom propisane uslove za glavnog tužioca

Vijesti 23. jan 201916:46 > 16:47
N1

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) saopštio je da je prilikom današnjeg izbora Gordane Tadić za glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine vodio računa da na ovu funkciju bude imenovana osoba koja ispunjava uslove za imenovanje propisane Zakonom o VSTS-u i Poslovnikom Savjeta.

Od glavnog tužioca traži se da ispunjava uslove poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, te stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, kao i sposobnost da nepristrasno, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavlja dužnost u okviru funkcije za koju se prijavljuje.

Među uslove spadaju i odnos sa radnim kolegama, ponašanje van posla, profesionalna nepristrasnost i ugled, rukovodne vještine i iskustvo, kao i sposobnost upravljanja ljudskim potencijalima, te, kao novina u proceduri izbora rukovodećih nosilaca pravosudnih funkcija, dostavljeni program rada.

Iz VSTS-a je najavljeno da će Tadić na dužnost stupiti 1. februara.

Gordana Tadić diplomirala je Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit položila je 1995. godine.

Od avgusta 1985. godine do maja 1996. godine radila je kao samostalni pravni referent u Rudniku mrkog uglja “Đurđevik” u Đurđeviku.

Pravosudnu karijeru započela je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Živinicama, gdje je obavljala dužnosti stručnost saradnika od maja 1996. godine do jula 1997. godine.

Od jula 1997. godine do novembra 2003. godine obavljala je dužnost zamjenika tužioca Opštinskog tužilaštva u Živinicama.

Dužnost tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona obavljala je od novembra 2003. do kraja 2011. godine u Odjeljenju za privredni kriminal, korupciju i utaju poreza, dok je poslove zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona obavljala od početka 2012. godine do decembra 2013. godine.

Na poziciju tužioca Tužilaštva BiH imenovana je 1. decembra 2013. godine, dok je za zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH imenovana 1. avgusta 2014. godine.

Za zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH imenovana je 19. februara 2014. godine, od kada rukovodi Posebnim odjeljenjem za ratne zločine u Tužilaštvu BiH.

Za rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine imenovana je 25. avgusta 2014. godine, nakon izbora za zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Odlukom VSTS-a BiH, od 29. septembra 2016. godine Tadić je na mjestu vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.