Niko ne preuzima odgovornost za saobraćajni haos u Donjoj Jablanici

N1

Nakon jučerašnje haotične situacije na magistralnom putu u mjestu Donja Jablanica, koji je bio blokiran više sati zbog izrazito nepovoljnih uslova za vožnju, putevi su danas očišćeni i promet je normalizovan. Ovo nije prvi put sniježne padavine uzrokuju saobraćajni kolaps na dionici magistralnog puta M17 Sarajevo-Mostar, stoga se postavlja pitanje ko je odgovoran za višesatne blokade na ovoj dionici.

Jablanica sinoć. Snijeg, zastoj, neočišćena cesta, kilometarske kolone u oba smjera, popriječena teretna vozila. Skoro 12 sati čekanja, bez hrane, pića, nekima je ponestajalo i goriva.

“Mi smo bili na licu mjesta, imali smo udes, nismo mogli zvati policiju koja sigurno ne bi mogla doći do nas. Ono jučer što se dešavalo je minus za ljude koji su se trebali brinuti o cestama. U početku nije bio velik snijeg, on je sigurno bio 5-10 cm maksimalno”, priča Adnan Đuliman.

Tokom višesatnog čekanja u koloni jedna starija osoba je preminula, a kako je potvrđeno u pitanju je prirodna smrt.

Danas stanje mnogo bolje. Cesta odblokirana, saobraćaj na relaciji Mostar-Sarajevo odvija se u oba smjera, s povremenim zastojima zbog poledice. Prvi čovjek Jablanice glavni razlog kolapsa vidi u neadekvatnoj oprema vozila koja su saobraćala na ovom putu.

“Ja nisam kompetentna osoba da kažem ko je zakazao, obzirom da je svima poznato da je ovo magistralni put M17 Sarajevo-Mostar. Nije bilo moguće pristupiti dijelu puteva gdje bila totalna blokada, gdje nažalost oni koji saobraćaju magistralnim putem u datim momentima su imali tri saobraćajne trake, naši vozači su takvi kakvi jesu”, tvrdi Salem Dedić, načelnik Općine Jablanica.

Na utvrđivanju razloga saobraćajnog kolapsa radi Federalna uprava za inspekcijske poslove. Federalni saobraćajni inspektori prisustvovali su sastanku nadležnih institucija u Direkciji za ceste FBiH. Upravo Ceste Federacije imaju ugovor o održavanju tog dijela ceste s firmom Babić iz Jablanice, koja je kupila preduzeće za puteve iz Mostara. Iz ovog preduzeća danas nisu odgovarali na naša pitanja, no iz Cesta Federacije kažu:

“Ukoliko utvrdimo bilo kakvu odgovornost izvođača s naše strane ili bilo koga drugog oštro ćemo, najoštrije kazniti”.

Iz Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija, kažu učinili su sve što je u njihovoj nadležnosti.

“Jako je teško pričati o odgovornosti u ovakvim situacijama, zato što je odgovornost nešto što je podijeljeno među raznim sudionicima jučerašnjeg događaja i prethodnih dana. Ministarstvo je u sklopu svoje nadležnosti učinilo sve što je moglo učiniti”, smatra Mia Glamuzina, savjetnica ministra za poslove razvoja.

I dok se od odgovornosti nadležne institucije ograđuju, građani Jablanice ogorčeni jer, kako tvrde, zimsku službu snijeg je ponovo iznenadio. A baš kao danas, ni sutra neće biti nastave u ovoj Općini.

Veliki broj građana Jablanice jutros je čistilo ulice. Nadaju se da u narednim satima neće biti snježnih padavina, a i ukoliko ih bude nadaju se da će nadležne službe svoj dio posla ovaj put odraditi na vrijeme.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.