Šta donosi deklaracija HNS-a?

Vijesti 23. jan 201918:45 > 19:23
HNS

Osmi saziv Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, čije će konstituirajuća sjednica biti održana u subotu u Mostaru, razmatrat će se i kako usvojiti prijedlog Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH na tragu dokumenta usvojenog u Saboru Republike Hrvatske. Istovremeno će ovaj dokument obuhvatiti sve dosadašnje deklaracije HNS-a, te kako je najavljeno postati obavezan za sve "legitimne predstavnike političke volje Hrvata u BiH".

Izvorna deklaracija HNS-a donesena 2000. godine promijenjena je nekoliko puta, no suština je ostala ista, teritorijalni presutroj BiH, sa simetričnom federalnom državom u odnosu na tri konstitutivna naroda, sukladno tome zaštita prava i identiteta kroz kulturu, obrazovanje i javni RTV sistem. Na tragu navedenog su bile i izjave o potrebi federalizacije, modelu Izbornog zakona s kojim bi izbor hrvatskih predstavnika bio sveden na teritorij tzv. HRHB.

“HNS BiH jeste, i treba još više biti, najviši oblik i najpotpuniji izraz institucionalne samouprave Hrvata u BiH dok god je na snazi ovakav ustavni i administrativno teritorijalni ustroj BiH. HNS BiH također vidim kao glavnog nositelja i provoditelja koncepta neteritorijalne autonomije Hrvata u BiH”, kaže Božo Ljubić, zastupnik u Saboru.

Iako će čelnici HNS-a kasnije demantirati da zapravo zalažu za treći entitet, u izvještaju OHR-a Vijeću sigurnosti nakon posljednjeg Sabora navedeno je da su pojedini zvaničnici nastavili s pozivima za administrativnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine koja bi rezultirala formiranjem “federalne jedinice” s hrvatskom većinom.

Što će donijeti nova deklaracija biće poznato u subotu, na Saboru HNS-a kojem će prisustvovati više od 600 izaslanika. Ranije je najavljeno kako će biti na tragu Deklaracije usvojene u Saboru Repubike Hrvatske o položaju hrvatskog naroda. Dragan Čović detaljnije o sadržaju nije želio govoriti, no potvrdio je da će kroz sedam tačaka obuhvatiti i presude Ustavnog suda, ali NATO i EU integracije.

“Jedna od točaka Deklaracije govori o presudama Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i provedbi tih odluka. U Deklaraciji govorimo i o legitimnom predstavljanju u Predsjedništvu i Domu naroda FBiH, a jedan dio odnosi se i na grad Mostar. Nema nijednog segmenta života BiH koji nije dotaknut u ovom dokumentu; euroatlanskog puta, domovinskog rata, socijalne i ekonomske politike, jednakopravnosti, legitimnog predstavljanja”, tvrdi Čović.

Sabor Republike Hrvatske većinom glasova u decembru je usvojio Deklaraciju kojom se traži jednakopravnost hrvatskog naroda i izmjene Izbornog zakona. Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica podržala je tekst Deklaracije, ali ne i Socijaldemokratska partija i MOST, koji su smatrali da je ovo miješanje u unutarnje stvari BiH. Predlagač deklaracije bio je Božo Ljubić, aktueleni zastupnik u Saboru i ujedno predsjednik GV HNS-a.

Kao odgovor na hrvatsku deklaraciju, u SDP-u BiH su pripremili Rezoluciju o osudi uplitanja Hrvatske u unutarnje poslove BiH, uz preporuku za uvođenje koncepta konstitutivnosti Srba i Bošnjaka kroz Ustav Republike Hrvatske što bi se uskoro moglo naći i na dnevnom redu državnog parlamenta. Prije nekoiko dana oglasili su se i sarajevski i intelektualci okupljeni u Hrvatskom narodnom vijeću, Asocijaciji “Krug 99”, Preporodu, Srpskom građanskom vijeću, Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Mostarskom krugu koji su podržali Memorandum o razmijevanju građanske javnosti i državotvorne politike koji će biti upućen Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.