"Proročanska" izjava Donalda Tuska u vezi sa BiH

Vijesti 23. jan 201918:54 > 19:24
REUTERS/Ognen Teofilovski

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine iduće sedmice boravit će u Briselu. Bit će to prva zvanična posjeta sva tri člana Predsjedništva nakon što su preuzeli mandate. Posjeta Briselu, ali i iz Brisela Bosni i Hercegovini u protekle četiri godine, bilo je i više nego dovoljno, ali bez rezultata. Pričalo se o reformama, napretku, izborima, kandidatskom stausu, predaji aplikacije. Domaći lideri su se svađali, a jedini rezultat je da Bosna i Hercegovina već dvije godine nije napravila značajan korak na putu prema Uniji.

U aprilu prošle godine, dok je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk upozoravao na pogubnost sukoba, trojica članova Predsjedništva su pokazala pravu sliku Bosne i Hercegovine.

“Pitanje koje nas brine je vezano za izbornu reformu. Evropska unija zaista želi da se trenutni zastoj zaista riješi i da se riješi na način koji će biti u najboljem interesu vaše zemlje. Da zaključim želim reći da nas Evropska unija uči da međuetničke i međuvjerske tenzije donose samo probleme”, istakao je Tusk.

“Razgovarali smo i o nekim otvorenim pitanjima tu u regionu. Ja sam zamolio gospodina Tuska da nađemo obostrano prihvatljivo rješenje za izgradnju Pelješkog mosta. Dakle, ono koje će zadovoliti hrvatske interese i htijenja, ali i bosanska prava po UNCLOS-u. Ništa ni manje ni više od toga”, kazao je ranije bivši član Predsjedništva BiH, Bakir Izetebgović.

“Ja bih zamolio i ovaj put da ta pitanja, ne stavljamo na dnevni red kad nam dolaze prijatelji jer time ne pomažemo ni sebi ni izgradnji tog projekta. Pelješki most je od interesa za Bosnu i Hercegovinu u turističkom ekonomskom i prometnom smislu i mi ga kao takvog podržavamo”, poručio je tada bivši član Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

“Mi iz Bosne i Hercegovine treba da ohrabrimo prijatelje iz Evropske unije. Mi treba da im damo argumente, znači da se mi moramo sa više optimizma, manje sukoba i više kompromisa zajednički nastupiti. Takvim pristupom stvaranjem takvog ambijenta pomoćemo prijateljima da nama pomognu”, dodao je Mladen Ivanić, također bivši član Predsjedništva BiH.

U februaru 2016. Bosna i Hercegovina je predala Aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, tadašnji holandski šef diplomatije Bert Koenders je upozoravao na značaj reformi u Bosni i Hercegovini.

“Pozdravljamo činjenicu da se Bosna i Hercegovina opet na putu reformi koje su neophodne na evropskom integracijskom putu. Ovo je važna godna za vas, to ste spomenuli”, ocijenio je Koenders.

“To je ponajprije dobra vijest za sve narode u vašoj zemlji. Ako građani vaše zemlje vide da čelništvo zemlje na svim razinama idem zajedno prema zajedničkom cilju onda dosta možete ostvariti rezultate”, zaključila je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU.

Na prvom susretu s prošlim sazivom Predsjedništva Bosne i Hercegovine u novembru 2015. godine predsjednik Evropskog vijeća Tusk gotovo proročanski je upozorio na najveću opasnost za našu zemlju.

“Dozvolite mi da se osvrnem na još jednu temu. Ovog mjeseca se obilježava dvadeset godina dejtonskog sporazuma. Predugo je Bosna i Hercegovina živi u sjenama Daytona. Lično podržavam opredjenje vaše zemlje po pitanju vaše evropske budućnosti. Krucijalno je da nastavite kretanje naprijed, pred vama se nalaze izazovi, ali se zemlja mora nastaviti kretati naprijed”, upozorio je Tusk.

Predsjedništvo predvođeno Miloradom Dodikom u Brisel i pored najava ide praznih ruku. Iz DEI-a za N1 je potvrđeno da odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika još nisu gotova i da se ne zna ni kad će biti.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.