Jedan posao dva puta plaćen

Vijesti 23. jan 201919:17 > 19:32
N1

Poslanici u skupštini Kantona Sarajevo više neće imati paušal u iznosu od 580 maraka. Većinom glasova usvojen je zakon o platama i naknadama u organima vlasti KS, koji zabranjuje da profesionalni poslanici za isti posao budu plaćeni dva puta. O odricanju od paušala poslanici su satima raspravljali, a čuli su se i zahtjevi opozicije da se primanja smanje i članovima Vlade. Koplja su se lomila i o načinu utroška tako ostvarenih ušteda.

Nelogično je da profesionalni poslanici budu plaćeni dva puta za isti posao i da treba smanjiti javnu potrošnju – to nije bilo sporno ni vladajućima ni opoziciji. No, šta sa milion maraka uštede za četverogodišnji mandat, kome sve treba smanjiti primanja, samo su neke od zamjerki na ovaj zakon.

“Za četiri godine mandata uštedićemo milion maraka koji neće pomoći nikome i zato to smatram populizmom. Ja sam u prošlom mandatu jedini odbio 1.800 KM mjesečno i time sam dokazao da mi nije do novca. Ja sam ovo rekao iz više razloga, a jedan od razloga je što ovdje neko pokušava na silu da se dopadne ljudima”, smatar Fahrudin Pecikoza, poslanik u Skupštini KS.

Iz opozicione SDA tražili su smanjenje primanja i članovima Vlade.

“I da zaključkom Skupštine naložimo Vladi da kroz budžet koji treba da usvajamo naredne sedmice, i da sva ta sredstva preusmjerimo za izgradnju Roditeljske kuće, o kojoj pričamo danima, sedmicama i mjesecima”, kaže Mahir Dević, poslanik u Skupštini KS.

Rasprava je trajala satima, ali korekciju zakona prije sjednice niko nije tražio, kažu u Vladi.

“Danas se problematizuje zakon koji je prethodno bio u Nacrtu, postojala je javna rasprava. Dvanaest dana je od objavljivanja zakona na stranici Skupštine Kantona i postojala je mogućnost ulaganja amandmana. Nijedan amandman nije uložen”, ističe Lejla Brčić, ministrica pravde i uprave KS.

Očekivano je SDA bila najglasnija u kritikama, poručuje predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković. Podsjeća da je SDA pred izbore podigla osnovicu plata na 315 maraka.

“Ovo danas što smo slušali zaista je jeftini populizam. Odugovlačenje od pet sati SDA jer oni neće da se odreknu svojih paušala. Ono što podržavam je da naši profesionalci u Domu naroda takođe ne bi trebali primati paušal i biti ravnopravni ovdje sa nama”, kaže Konaković.

“Nesumnjivo da ovo treba krenuti od Parlamenta. I ukoliko nešto treba mijenjati u platama Vlade, ima tu logičnih stvari. Ali ono što ne podržavam je odugovlačenje da se konačno izjasnimo o ovom zakonu. Prvo opozicija kaže imamo jedan uslov pa onda imamo tri. Da smo nastavili dalje mislim da bi bilo pet uslova”, zaključuje Zvonko Marić, poslanik u Skupštini KS.

“Mislim da svima treba da bude jasno da je na ovoj sjednici u KS javnost imala priliku da vidi borbu nove parlamentarne većine koja želi da ukine povlastice političarima. I ovo je prvi takav korak”, dodaje Igor Stojanović, poslanik u Skupštini KS.

Pred poslanicima je danas još jedan ispit. Utvrđivanje stanja u javnim kantonalim preduzećima i ustanovama i izvještaji o poslovanju.

“‘Da ne otkrivam sve sada, biće zanimljivo, ostanite s nama”, poručuje Konaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.