Voćkić o inicijativi SDA: Vrijeme će pokazati šta stoji iza ovoga

Vijesti 24. jan 201907:11 > 07:14
N1

Urednik Radija Slobodna Evropa Milenko Voćkić kazao je danas za N1 da će vrijeme pokazati šta stoji iza inicijative Stranke demokratske akcije za pokretanje pravne procedure za promjenu imena entiteta Republika Srpska.

Gost N1 televizije kazao je da je ovaj naziv bio predmet rasprava i u prošlosti poručivši da ne zna ko će u cijeloj priči profitirati. On je, pak, naglasio da narod i ovaj put, sigurno neće imati nikakve koristi.

Mislim da je otvoreno pitanje šta se želi, mi koji se malo više sjećamo znamo da je još prije Dejtona dogovoren ovaj naziv i oni koji su bili dio procesa u dogovaranju imena sjetili su se sada. I tada je bilo jasno da će s tim biti velik problem u ovako organizovanoj zemlji, da će neke generacije napraviti normalnije uređenje ove zemlje i unormaliti nazive. I sada kad ništa ne funkcioniše, šta očekivati da riješi. Prosto je nejasno. Vrijeme će pokazati šta stoji iza ovoga”, rekao je Voćkić za N1.

Prema njegovo mišljenju, u vrijeme kada je Bosna i Hercegovina jedna od najkorumpiranijih zemalja svijeta, teško se baviti ovakvim temama.

‘Ne znam ko će profitirati od ovoga, ali znam ko neće. Narod. U drugom planu je što mladi ljudi odoše,što se privreda ne razvija, što smo jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu. Teško je što se ovako teškim temama moramo baviti. Ja bih volio da su ovo sve važne vijesti, međutim nisu”, dodao je on.

Podsjećamo, Stranka demokratske akcije će, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH, saopćeno je jučer iz ove stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.