Mještani srebreničkog sela Luka najavljuju protest

Vijesti 24. jan 201910:43 > 10:46
FUCZ

U znak protesta zbog nemara lokalnih vlasti i neodržavanja puteva u zimskom periodu, grupa muškaraca iz srebreničkog naselja Luka, koje je mjesec i po zameteno snijegom, namjerava pješice krenuti pred zgradu Opštine Srebrenica.

Ovo je za Anadoliju potvrdio Muhamed Sinanović, jedan od mještana čiji sin Hakija četvrti dan, od početka nastave nakon zimskog raspusta, nije uspio doći do 25 kilometara udaljene Prve osnovne škole Srebrenica u mjestu Podravanje.

˝Sinoć su bile ´Poletove´ mašine, ali nisu ništa mogli očistiti. Snijeg trenutno ne pada, a tokom noći palo ga je u visini od nekoliko centimetara. Prethodnih dana nisam ni pokušavao sina voditi u školu, ali zbog činjenice da su sinoć radili na čišćenju puta, jutros smo krenuli u šest sati, zajedno sa Fejzom Sinanovićem i njegovim sinom. Prešli smo oko šest kilometara i dalje nismo mogli, a jedva smo se i vratili iako smo imali lance na vozilu˝, navodi Sinanović.

Sinanović je dodao da su djeca tužna jer odsustvuju s nastave.

˝U kontaktu smo s učiteljicom, javljam joj da sin ne može prisustvovati nastavi, a ona obavještava direktora. Imaju razumijevanja, ali ne znam šta vlasti misle. Neko se igra s narodom˝, smatra Sinanović.

Sagovornik Anadolije je dodao i to da su na vezi sa mještanima iz obližnjeg Kruševog Dola, još jednog zavejanog srebreničkog sela i da im oni daju podršku u vezi sa protestom. Protest će, navodi Sinanović, održati ukoliko do podne ne dobiju odgovore od lokalne vlasti.

Prošle sedmice na čišćenju puteva radile su ekipe Federalne uprave civilne zaštite.

Inače, Luka je od Srebrenice udaljena 50 kilometara.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.