Rusija zatražila vanrednu sjednicu PIC-a zbog najave SDA

Vijesti 24. jan 201912:25 > 12:28
N1

Ambasada Ruske Federacije u BiH predložila je partnerima iz Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira da sutra bude održana vanredna sjednica zbog najave SDA da će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

Iz Ambasade Ruske Federacije izrazili su zabrinutost zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH i upozorili da ovakve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja sa teško predviđenim posljedicama.

“Smatramo takve izjave opasnim pokušajem revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji te komplikuje formiranje institucija na svim nivoima”, rečeno je u ruskoj Ambasadi, nakon jučerašnje najave SDA.

SDA je juče saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.