Pejanović o apelaciji: Svako ima pravo

Vijesti 24. jan 201913:05 > 13:25
N1

Profesor Mirko Pejanović, gostujući u emisiji Newsroom na N1, rekao je, između ostalog, da je najavljena apelacija SDA za izmjenu imena entiteta Republika Srpska, uzbunjujuća pojava u vrijeme formiranja vlasti.

Već ima komentara od veoma odgovornih institucija u vezi apelacije SDA, a jedan od njih je i komentar visokog predstavnika da je apelacija kontraproduktivna. Ja sam jedan od učesnika u oblikovanju projekta postizanja ustavne ravnopravnosti naroda na prostoru cijele Bosne i Hercegovine u periodu 1998. poslije Dejtonskog sporazuma pa sve do 2000. godine kad je u  Ustavni sud donio odluku o pravu naroda na ravnopravnost. Onda su uslijedile promjene Ustava, i jednog i drugog entiteta i entiteti su od tada dobili značenje entiteta za sve narode. To je bio preokret, a u pripremi za tu ideju mi smo imali mnogo konsultacija, a jedna je bila i u Američkoj ambasadi i bilo je ideja da tada budu ukinuti entiteti, do promjene naziva i strukture, ali ljudi iz američke administracije su nam rekli da će oni podržati ustavne ravnopravnosti i da ne preporučuju traganje za promjenom ustavne strukture BiH koja je utvrđena Dejtonskim ustavom. Svako ima pravu na apelaciju, ko je ustavno ovlašten. Ova apelacija ukoliko zadire u ustavnu poziciju i ustavne nadležnosti, onda o tome može odlučiti samo Parlament BiH. Za sve ostalo, Ustavni sud ne može biti nadležan, i to je jasno. Ovo je došlo kao jedna uzbunjujuća pojava u vrijeme formiranja vlasti i moram reći da postoje sad uzburkanosti koje će dovesti do određenih paraliza na političkoj sceni u BiH“, komentarisao je Pejanović.

Na pitanje N1 kada možemo očekivati da će se formirati vlast BiH je odgovorio: “Treba imati u vidu da se na svim nivoima formira vlast. U Republici Srpskoj je izvršeno, u Federaciji nije ni blizu, kao i na nivou države. Za sada je najveći problem formiranje vlasti na nivou Federacije. To je problem u koji se mora umiješati i visoki predstavnik i naći način za formiranje Doma naroda da ne dođe do paralize. Imamo najave koje blokiraju unaprijed, kao što je najava HDZ-a. Ne mogu se postavljati uslovi za formiranje vlasti. Što se tiče državnog nivoa, on je zapeo na startu, a to je na odgovornosti budućeg mandatara. U prošlosti su uglavnom državne vlasti prolazile bez koalicinog sporazuma. Dobro je da to više ne bude tako. Potrebno je da Predsjedništvo u svojoj odgovornosti održi više sjednica, oni su odgovorni za imenovanja mandatara, formiranje koalicije na nivou BiH i da pronađu pitanje kojim će se baviti“.

Komentarisao je i reakciju OHR na najavljenu apelaciju SDA te istakao: “Reakcija iz OHR-a je dobrošla i treba ići do toga da se održi sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira. To se mora prevenirati“.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.