Sastanak Mektića sa predstavnicima vlasti USK zbog migranata i izbjeglica

Vijesti 24. jan 201914:07 > 14:18
Ministarstvo sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić, danas se u Sarajevu susreo sa predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona kako bi razgovarali o dolasku i prisustvu migranata i izbjeglica u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Mektić se susreo sa premijerom ovog kantona, Mustafom Ružnićem, predsjedavajućim Skupštine, Aganom Bunićem, ministrom unutrašnjih poslova, Nerminom Kljajićem, policijskim komesarom, Mujom Koričićem i bihaćkim gradonačelnikom, Šhretom Fazlićem.

Stanje s migrantima i izbjeglicama je ocijenjeno kao zadovoljavajućim jer je njih 3.000 smješteno u privremene prihvatne centre u Sedri, Biri i Đačkom domu i Miralu.

Mektić je naveo da će uskoro biti riješen status ovih centara i upravljanje preuzeti Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, a jedan od prioriteta je unaprijeđenje sigurnosti unutar ovih objekata, ograničavanjem izlazaka mimo utvrđenih termina i izmještanje u Imigracioni centar počinilaca težih krivičnih djela.

Kako je navedeno u saopštenju, delegacija Unsko-sanskog kantona je zahtjevala da se ograniči broj migranata i izbjeglica u ovom dijelu zemlje i to u skladu sa smještajnim kapacitetima ova četiri centra.

Učesnici sastanka su izrazili nezadovoljstvo zbog nesaradnje i izostanka koordinacije kod određivanja prioriteta od strane pojedinih međunarodnih organizacija koje su u ime Bosne i Hercegovine dobili novac iz fondova Evropske unije za zbrinjavanje migranata.

Mektić je podržao zahtjev za tehničko opremanje kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova iz fondova Evropske unije, te podršku zdravstvenim ustanovama i školama u Unsko-sanskom kantonu koje su dodatno finansijski opterećene zbog povećanog broja migranata u ovom kantonu.

Također, predstavnici ovog kantona su ukazali da postoje dokazi da policija Hrvatske ulazi duboko u teritoriju Bosne i Hercegovine i ilegalno prebacuju migranate na teritoriju Bosne i Hercegovine, pa čak i neke osobe koje je zaustavila policija Slovenije.

Iz Ministarstva sigurnosti su ukazali da će diplomatskim kanalima upoznati policiju Hrvatske sa ovim navodima i zahtjevati da se poštuju sporazumi o readmisiji i zaustavi ovakvo nezakonito djelovanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.