Bosanskohercegovački blok: Budžet FBiH talac SDA i HDZ

Vijesti 24. jan 201915:58 > 16:01
N1

Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica drže građane Federacije Bosne i Hercegovine taocima bez naznake da su ovu krizu sposobni riješiti u narednih pet dana - poručili su iz Bosanskohercegovačkog bloka komentarišući najavu da bi od prvo februara mogle stati isplate penzija i drugih potraživanja iz budžeta zbog nezasjedanja Doma naroda.

Iz Bosanskohercegovačkog bloka su podsjetili da su bili pri stavu da se budžet ovog entiteta ne treba i ne smije usvajati po hitnoj proceduri jer su očekivali blokadu isplata zbog nezasjedanja Doma naroda.

Prijedlog stranaka okupljenih oko bloka Vladi je bio privremeno finansiranje u cilju nesmetane isplate penzija i drugih naknada za ugrožene kategorije stanovništva dodavši:

“Brzopletosti Vlade i insistiranja na vlastitim interesima unutar budžeta, kao što je, između ostalog, i povišica plata izabranim službenicama, sada smo u situaciji da je vršenje isplata neizvjesno”.

Istaklu su da je za usvajanje budžeta neophodno sastajanje zajedničkih tijela oba doma koja još uvijek nisu ni imenovana. Potom su poručili sljedeće:

“Sada smo u situaciji da Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice drže građane Federacije Bosne i Hercegovine taocima bez naznake kako da su ovu krizu sposobni riješiti u narednih pet dana”.

Bosanskohercegovački blok je ocijenio da prilikom donošenja ove odluke Vlada i premijer Novalić bili su svjesni posljedica koje će takva odluka proizvesti te su time i najodgovorniji za ono što može uslijediti – dodatno ugrožavanje najugroženijih s katastrofalnim posljedicama.

Prethodno navedeno je za njih pokazatelj da je njihova odluka da predlože izbor predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bio ispravan i državotvoran. Da smo ostavili Predstavnički dom bez rukovodstva danas bi i on bio u blokadi i talac Hrvatske demokratske zajednice i Stranke demokratske akcije jednako kao što je to Dom naroda.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.