Vlada HNK o blokadi saobraćaja na dionici Sarajevo-Mostar

Vijesti 24. jan 201916:16 > 16:23
N1

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na svojoj današnjoj sjednici je razmotrila informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova o hronologiji zbivanja i poduzetim operativnim mjerama i radnjama u vezi s otežanim odvijanjem i potpunom blokadom saobraćaja na magistralnoj cesti M-17 od Aleksin Hana do Jablanice koja se dogodila 22. i 23. januara ove godine.

U informaciji je istaknuto kako su 22. januara od 15:45 sati u smjeru Mostar – Sarajevo sva teretna i osobna vozila koja nisu imala odgovarajuću zimsku opremu bila isključena iz saobraćaja.

Policijski službenici za sigurnost prometa PU Mostar kontinuirano su obilazili dionicu Vrapčići – Aleksin han, gdje je ustanovljeno da na cesti ima dosta ugaženoga snijega koji otežava normalno odvijanje saobraćaja.

Stoga je operativni dežurni PU Mostar, oko 15 sati, obavijestio predstavnike Preduzeća za puteve Mostar o tomu kako je stanje na dionici od Bijele do Aleksinog hana i Jablanice, zbog snježnih padavina i ugaženoga snijega, neuslovno, da se saobraćaj odvija otežano i kako na teren treba uputiti vozilo za čišćenje i posipač soli, na što im je rečeno da je to vozilo blokirano u koloni u Jablanici.

Također, policijski službenici PS za sigurnost prometa PU Konjic istoga su dana oko 8:30 sati upozorili dežurnoga uposlenika “Putne službe” Jablanica da na dionici Jablanica – Aleksin han na cesti ima leda i ugaženoga snijega kojega je potrebno urgentno ukloniti.

Snježne padavine, led, poledica i u konačnici zatrpane ceste rezultirale su saobraćajnom blokadom koja je dodatno otežana nemarom, kako službi mjerodavnih za održavanje i čišćenje cesta, tako i nesavjesnih vozača koji su na već, zbog snijega, suženim dionicama puta formirali treći trak te time otežavali pristup i rad službi.

U informaciji je istaknuto kako će kantonalni MUP i ubuduće redovito pratiti stanje na cestama i ovisno od stanja na terenu i vremenskim uvjetima, pravovremeno reagovati kako bi osigurali bolje uvjete i poboljšali sigurnost na cestama. Vozači vozila koja ne budu opremljena za zimske uvjete na licu mjesta bit će kažnjeni i isključeni iz saobraćaja.

Također, bit će poduzete sve operativne radnje i mjere koje su u mjerodavnosti MUP-a na utvrđivanju odgovornosti i razloga koji su doveli do višesatnoga zastoja na magistralnoj cesti kojom dnevno prođe više od 7.000 vozila.

Vlada je razmotrila i informaciju o radu i učincima Inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša u 2018. godini u kojoj je istaknuto kako je obavljeno 1668 inspekcijskih nadzora, te su, zbog utvrđenih nepravilnosti, izdana 474 rješenja i 15 prekršajnih naloga, priopćeno je iz Vlade HNK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.