Zajednička izjava političkih stranaka u RS o zahtjevu SDA

Vijesti 24. jan 201917:08 > 17:10
N1

Danas je u Banjaluci održan sastanak politčkih stranaka o kojem je razgovarano o najavi Stranke demokratske akcije da će pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine podnijeti zahtjev o ocijeni ustavnosti naziva entiteta Republika Srpska. Na sastanku, kojem je prisustvovao Milorad Dodik je usaglašena zajednička izjava.

“Podnošenje apelacije radi ocjene ustavnosti naziva Republike Srpske je antisrpsko i antiustavno djelovanje, te direktan udar na integriteti i suverenitet Bosne i Hercegovine. Podsjećamo da je ime Republike Srpske potvrđeno u Dejtonu i da je u Članu 1 Opšteg mirovnog sporazuma naznačeno da se Bosna i Hercegovina sastoji od Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine”.

U izjavi koju je pročitao Dodik je navedeno i to da je Republika Srpska potpisnik svih 11 aneksa sporazuma i da bez toga ne bi bilo današnje Bosne i Hercegovine.

Također je izraženo i “nepovjerenje prema radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te će njegovo eventualno prihvaćanje apelacije shvatiti kao flagrantnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma”, dodavši:

“Tražit ćemo posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske o kojoj ćemo donijeti odluku o budućem statusu Republike Srpske, ako se prihvati apelacija”.

U izjavi se pozivaju svi garanti ovog sporazuma da reaguju na najavu Stranke demokratske akcije.

Prema riječima Dodika, “neće se dozvoliti skrnavljenje lične karte, te imena i prezimena Republike Srpske”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.