Tegeltija za N1: Izabrali smo dobrog glavnog tužioca

Vijesti 24. jan 201917:20 > 17:45
N1

Gost Dana uživo bio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a koji je govorio i o izboru nove glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Ja nisam advokat gospođe Tadić, njena procjena je kada će se obratiti medijima i u kojoj mjeri. Njena funkcija je interesantna javnosti i zato se pretpostavlja da je njena obaveza da reaguje na svaki navod. Mi kao vijeće forsiramo transparentnost, svi su jučer mogli pratiti šta se tamo dešava“, kazao je Tegeltija na pitanje voditeljice u vezi sa komunikacijom sa medijima nove glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Mislim da smo izabrali dobrog glavnog tužioca. Jesam, dao sam joj podršku. To što su neki glasali protiv tog izbora, ne znači da Gordana Tadić već danas nema podršku svih članova Savjeta. Očito je većina članova Savjeta mislila da je ona dobar kandidat“, dodao je.

“U radu bilo kojeg Tužilaštva postoje i dobre i loše strane. Predmeti su predmeti, glavni tužilac je zadužen i za ratne zločine i za druge predmete”, smatra Tegeltija.

Koji su predmeti koje je Gordana Tadić riješila?

Ne možemo stvari postavljati tako. Dvije godine mandata v.d. nisu dovoljno duge i to nije dovoljno vrijeme za koje možete procijeniti koliko je neko dobar u obavljanju svoje dužnosti. To je jedna medalja sa dvije strane. Ne možemo polaziti od nule, treba znati na šta je došla Gordana Tadić kada je imenovana za v.d. Doći u takvo Tužilaštvo, u jednu takvu situaciju i očekivati da neko napravi strašni rezultat u oblasti korupcije – nije realno“, istakao je Milan Tegeltija i dodao je:

“Period od dvije godine, uz ograničenje da to nije puni kapacitet jer je v.d., nije dovoljan”.

Tegeltija je još kazao da pravo pitanje treba biti “šta očekujete za dvije godine?”

“Šta očekujete za dvije godine, to je pravo pitanje. Šta može jedan čovjek koji dođe u jednu takvu situaciju, treba biti realan. Ono što je gospođa Tadić uradila u dvije godine nije bilo jedino što se mjerilo, nego uupna konkursna procedura koju su prošli i ostali kandidati”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.