Ružnić o migrantskoj krizi u USK: Situacija bolja, ali nije zadovoljavajuća

Vijesti 24. jan 201918:14 > 18:22
N1

Da kažem, na ono stanje koje smo imali prije tri mjeseca jeste bolja situacija ali nije zadovoljavajuća, kazao je za N1 premijer USK Mustafa Ružnić glede migrantske krize.

Negdje oko osam hiljada migranata je bilo na području USK. Sva igrališta, kupališta su bila zauzeta od migranata. Možete zamisliti u jednom gradu od 60.000 stanovnika, koliko osam hiljada izgleda. Sigurnosni aspekt je bio narušen i građani su se pozivali na samoorganizovanje. Imenovali smo policijskog komesara od kojeg smo zatražili procjenu situacije. Smatrali smo da se svakom krizom može upravljati, pa i migrantskom krizom“, kazao je Ružnić.

Ističe da je cilj rukovodstva USK bio da se vrati dostojanstvo građana i zadrži dostojanstvo migranata.

Cilj nam je bio prije svega vratiti dostojanstvo građana USK i zadržati dostojanstvo migranata poštujući konvencije. Počeli smo upravljati krizom, nismo riješili problem ali smo počeli upravljati. Imamo četiri prihvatna centra“.

Sastanak sa Mektićem danas? Da li je bolja situacija?

Da kažem, na ono stanje koje smo imali prije tri mjeseca jeste bolja situacija ali nije zadovoljavajuća. Tražimo da četiri prihvatna centra Ministarstvo sigurnosti preduzme u svoj nadzor jer je to i dužnost Ministarstva. Imam osjećaj da država nije spremna dočekala migrantski val“, kazao je Ružnić.

“Svi su se bavili predizbornom kampanjom i izbornim rezultatima, a situacija na terenu je eskalirala”, dodao je.

Uskoro video.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.